СБУ встановила причетність спецслужб РФ до атаки вірусу Petya.A

СБУ встановила причетність спецслужб РФ до атаки вірусу Petya.A

Укрінформ
СБУ встановила причетність спецслужб РФ до кібератаки, що відбулась 27 червня на державні установи, об'єкти фінансового, енергетичного, транспортного секторів, а також приватні підприємства України за допомогою вірусу Petya.A.

Про це повідомляє прес-центр СБУ. 

"За оцінкою Служби безпеки України, зараження було сплановане та здійснено заздалегідь. Воно відбувалось у декілька етапів та стартувало напередодні національного державного свята. Попри те, що кібератака справляє враження звичайного вірусу типу ransomeware (програмне забезпечення для вимагання грошей), створеного для збагачення зловмисників, насправді ж вірус є прикриттям масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму заволодіння коштами, примітивність якого лише підтверджує думку про те, що збагачення не було ціллю атаки", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Вірус Petya заблокував понад 2100 мереж - поліція

В СБУ відзначили оригінальність та специфічність масштабного вектору зараження, пов’язаного з використанням прикладного бухгалтерського програмного забезпечення. За даними джерел СБУ, за останні роки він зустрічався лише раз під час кібератаки з боку Північної Кореї.

Таким чином, основним призначенням вірусу було знищення важливих даних та порушення роботи державних і приватних установ України для поширення панічних настроїв серед населення.

"Наявні дані, у тому числі отримані у рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до атак причетні ті ж самі хакерські угруповання, що у грудні 2016 року атакували фінансову систему, об’єкти транспорту та енергетики України з використанням ШПЗ TeleBots та Blackenergy. Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ", - підкреслюється в повідомленні.

Служба безпеки України у взаємодії з Національною поліцією, Держспецзв’язку, партнерськими правоохоронними органами, міжнародними антивірусними компаніями та провідними виробниками телекомунікаційного і програмного забезпечення продовжує здійснювати заходи, спрямовані на локалізацію наслідків кібератаки.

Також у СБУ нагадали, що були опубліковані оновлені рекомендації щодо захисту комп’ютерів від кібератаки вірусу-вимагача.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня хакерських атак зазнали сайт Кабміну і ряду міністерств, Пенсійний фонд, Київська міська державна адміністрація, банки "ТАС", Ощадбанк, "Південний", ОТП, Укрзалізниця, аеропорт Бориспіль, мережа "Епіцентр", "Нова пошта", ДТЕК, "Укренерго", "Київенерго", "Укрпошта", "Укртелеком", мережа заправок ТНК, ПБГ "Ковальська", ТРК "Люкс", "Київводоканал", видання "Кореспондент", а також "Запоріжжяобленерго", "Дніпроенерго", Дніпровська електроенергетична система та багато інших важливих структур. 

Масштабна хакерська атака, що розпочалася в Україні, зачепила й інші країни. Значної шкоди було завдано в Італії, країнах Центральної Європи та Ізраїлі. У Німеччині уражена система центрального офісу компанії Nivea Beiersdorf у Гамбурзі. У Росії атаки зазнала державна корпорація «Роснефть». 28 червня комп'ютерний вірус-вимагач Petya.А поширився на країни Азії. В Індії через кібератаки вийшла з ладу система управління вантажами найбільшого порту країни. Збої зафіксували і в Китаї, однак їх масштаби не були настільки значними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-