Хто відповідатиме за роботів-убивць: у Німеччині працюють над етичним кодексом

Хто відповідатиме за роботів-убивць: у Німеччині працюють над етичним кодексом

Укрінформ
Кого повинен врятувати безпілотний автомобіль у разі аварії – дитину на проїзній частині чи пасажира в салоні? Відповіді на ці питання на замовлення влади Німеччини розробила спеціальна етична комісія.

Про це пише DW.

Згідно зі звітом, робот може завдати шкоди звіру або майну, якщо це дозволить уникнути людських жертв. Однак за неминучої аварії роботу суворо забороняється класифікація людей за віком, статтю або станом здоров'я. Тобто, робот не може вибирати: рятувати дитину або старого, жінку або чоловіка. У разі аварії відповідальність, на думку експертів, повинен нести не власник безпілотника, а його виробник. А також органи, які відповідають за дорожню інфраструктуру.

Рекомендації, розроблені в Німеччині, можуть бути застосовані і в інших країнах, вважає міністр транспорту ФРН, але вони стосуються виключно самокерованих автомобілів.

Тим часом, роботи проникають буквально в усі сфери життя людини, зауважують автори DW. У так званому "розумному будинку" все взаємопов'язане. Електрокавоварка, роутер, телефон, телевізор і комп'ютер, і якщо, наприклад, піцу швидкого приготування з'їли, "розумний холодильник" замовить ще одну упаковку. Все це полегшує людям життя, але такі будинки стають особливо вразливі для хакерів, попереджають експерти.

Особливої гостроти питання етики роботів набуває тоді, коли йдеться про використання автономних бойових машин. Адже вони самі знаходять цілі і знищують їх. Дрони вже зараз активно застосовуються в якості зброї, а в майбутньому застосування цієї зброї може кардинально змінити хід війни. Але хто нестиме відповідальність, наприклад, за збій в системі, якщо робот вийде з-під контролю і почне вбивати цивільне населення.

Чим швидше розвиваються технології, тим актуальнішим стає питання: яке місце в новій реальності займе людина? "Якщо ми зможемо створити штучний інтелект, який буде мудрий і добрий, то світом справді буде краще керувати з моєю допомогою, а не тільки з допомогою людей", - сказав кореспондентові... один з представлених на спеціалізованій виставці роботів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-