Астрономи відкрили екстремально гарячу планету

Астрономи відкрили екстремально гарячу планету

Відео
Укрінформ
Американські астрономи відкрили нову екзопланету, температура поверхні якої становить понад 4 тисяч градусів за Цельсієм - майже як температура на поверхні Сонця, а за розмірами ця планета удвічі більша за Юпітер.

Це найгарячіша планета, яка відома вченим на даний момент. Вона знаходиться в сузір'ї Лебедя на відстані 650 світлових років від Землі, пише ВВС.

"Планета одержала назву KELT-9b, вона обертається навколо гарячої зірки KELT-9 на дуже близькій відстані: для того, щоб зробити повний оборот навколо зірки, цій планеті потрібно всього близько двох земних діб. Як Місяць по відношенню до Землі, KELT-9b завжди повернена до зірки однією стороною. Температура поверхні планети досягає 4300 градусів - це вище, ніж у червоних карликів, до числа яких відноситься більшість зірок у Всесвіті", - зазначається в публікації.

Як зазначається, перебування на такій близькій відстані від зірки говорить про те, що життя планети не може бути довгою: вона отримує таку величезну кількість ультрафіолету, що буквально випаровується, утворюючи світний хвіст з газу. KELT-9b нагадує комету, так як за нею тягнеться шлейф з розпечених газів.

З-за високих температур атмосфера KELT-9b дуже сильно розріджена: фактично вона складається з одиночних атомів, які не можуть при таких умовах утворювати молекули. Незважаючи на значні розміри (планета в два рази більше Юпітера і в три рази важче його), її щільність фактично в два рази нижче, ніж у найбільшої планети Сонячної системи.

Як відзначають вчені, зірка KELT-9, навколо якої обертається планета, в два з половиною рази важче Сонця і в два рази гаряче його.

Планета KELT-9b була виявлена вченими в 2014 році, ще три роки пішло на спостереження за планетою і на її детальне вивчення.

Фото: Quasar.by

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-