Найважливіші події в науці й техніці в Україні в 2016 році - BBC

Найважливіші події в науці й техніці в Україні в 2016 році - BBC

Укрінформ
У 2016 році українці навчилися пересаджувати штучне серце, перемогли на конкурсі від NASA, презентували нові літаки, і, якщо вірити секретареві РНБО, повернули собі позиції ракетної держави.

ВВС Україна наприкінці року підготувала огляд технічних і наукових досягнень - 2016.

Кардіохірург Борис Тодуров - один із головних українських героїв 2016 року. Влітку його команда вперше в Україні провела операцію з пересадки штучного серця. Для 42-річного пацієнта Інституту серця МОЗ це був єдиний реальний шанс продовжити час очікування донорського серця.

Літак, призначений для дослідження полярних шапок Марса, переміг у номінації "Вибір аудиторії" на конкурсі NASA.

Бойовий модуль "Тайпан", який розробили підприємства державного концерну "Укроборонпром", може автоматично наводити гармати на обрані цілі.

Учасники українського проекту LimpidArmor почали розробляти конструкцію, яка б допомогла з'єднати окуляри доповненої реальності, шолом і камери, встановлені на броні танка - щоб танкісти у реальному часі могли бачити 360-градусну панораму того, що відбувається назовні.

Фірма "Адрон" розробила гранати, в основі яких термобарична речовина, яка під час вибуху створює температуру до 3 тисяч градусів.

Конструкторське бюро "Південне" повідомило про розробку нового ракетного комплексу "Грім-2", дальність ураження якого - до 500 кілометрів.

Студенти із Харківського національного автомобільно-дорожнього університету розробили прототип автомобіля, який здатен подолати 570 кілометрів всього на одному літрі пального.

Розробка київських вчених на чолі із кандидатом технічних наук Владиславом Кисельовим - потужне джерело електрики, батарейку, яка працює 12 років - перемогла на конкурсі Sikorsky Challenge.

"Антонов" під час авіашоу у британському Фарнборо уклав угоду із канадською компанією Esterline CMC Electronics, щоби замінити обладнання, яке раніше купували в Росії.

Там же публіці продемонстрували новий Ан-178 - український багатоцільовий транспортний літак, який може базуватися на різних аеродромах, в тому числі ґрунтових і високогірних.

У грудні "Антонов" показав ще один транспортник - Ан-132, виробництво яких мають налагодити у Саудівській Аравії.

Восени відбувся перший старт нової модифікації вантажної космічної ракети Antares 230. Її запустила американська компанія Orbital ATK. Перший ступінь ракети модифікував український Південний машинобудівний завод імені Макарова.

Секретар РНБО Олександр Турчинов після запуску заявив, що Україна повертає собі позиції ракетної держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-