МФЖ продовжить кампанії на підтримку Сущенка й Семени

МФЖ продовжить кампанії на підтримку Сущенка й Семени

Укрінформ
Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) й надалі проводитиме кампанії солідарності із колегами — незаконно засудженим РФ власкором Укрінформу Романом Сущенком та кримським журналістом Миколою Семеною.

Про це йшлося на конференції журналістських спілок країн Середзерномор‘я та Чорного моря — членів МФЖ 5 листопада у Афінах, повідомляє глава НСЖУ Сергій Томіленко у Facebook.

"Журналістська солідарність із колегами, які зазнають фізичних атак, переслідуються за погляди або ув'язнюються за свою професійну діяльність — це прояв професійного самозахисту та намагання відстояти право громадян на інформацію. Міжнародна федерація журналістів та її члени — національні асоціації журналістів — продовжуватимуть кампанії солідарності з колегами, які потрапили у біду. Зокрема, і з українськими журналістами, що переслідуються російською владою — Романом Сущенком та Миколою Семеною", — йдеться у повідомленні.

За словами глави НСЖУ, ситуація з фізичною агресією щодо українських журналістів є надзвичайною.

"143 інциденти зафіксовано Індексом фізичної безпеки журналістів України з початку 2007 року при тому, що безкарність за напади на журналістів та активістів є системною. Але проблемою іншого рівня, де міжнародна підтримка нам неймовірно потрібна, є переслідування українських журналістів у Росії, Криму та окупованому Донбасі", — заявив Томіленко.

За словами голови НСЖУ, однозначна солідарність МФЖ з ув‘язненим у Росії Романом Сущенком, засудженим російським судом за професію Миколою Семеною і ув‘язненим в окупованому Донбасі Станіславом Асєєвим важлива у боротьбі за свободу українських журналістів.

Про загострення проблеми фізичних атак на журналістів, політичний тиск і кампанії ворожнечі у Європі на конференції МФЖ у Афінах також розповіли лідери журналістських спілок Італії, Франції, Греції, Сербії, Чорногорії, Португалії та Туреччини.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання, проте й досі немає офіційної інформації про те, куди повезли журналіста.

Автора "Радіо Свобода" і "Крим.Реалії", кримського журналіста Миколу Семену звинуватили в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

Читайте також: Геращенко: У Кремлі підтвердили, що звільнення політв'язнів - заморожене

У вересні 2017 року окупаційний російський “суд” у Сімферополі призначив йому покарання у вигляді двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. У грудні того ж року “Верховний суд” Криму частково пом'якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років. 24 вересня Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени і його захисника Олександра Попкова на цей вирок.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-