Геращенко: У Кремлі підтвердили, що звільнення політв'язнів - заморожене

Геращенко: У Кремлі підтвердили, що звільнення політв'язнів - заморожене

Укрінформ
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявою про неможливість обміну кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на підозрюваного у держзраді керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського підтвердив блокування Кремлем звільнення ураїнських політв'язнів.

На цьому наголосила перший віце-спікер, представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко у Facebook.

"Прес-секретар Путіна публічно підтвердив, що звільнення заручників і політв'язнів (чи мова йде про українців у російських тюрмах, чи на окупованих територіях) фактично заблоковане і заморожене Кремлем", - зазначила вона.

Геращено нагадала, що упродовж року Україна пропонувала неодноразово в Мінську, передавала списки на обмін через різні дипломатичні джерела, але всі ці кроки залишились безрезультатними.

"Питання не в Україні і не в українських переговорниках, адже, наприклад, весь світ і всі світові лідери вимагали звільнити Олега Сенцова, й безрезультатно. Питання виключно в Путіні. Він прагне перемогти в Україні і чекає виборів, вірніше, планує впливати на їх результат, робити все для зміни влади в Україні", - підкреслила перший віце-спікер.

"Заручники - це той козир, який Путін триматиме й не збирається віддавати зараз, на жаль", - додала Геращенко.

Вона також запевнила, що Україна продовжуватиме докладати усіх зусиль для звільнення і повернення незаконно ув'язнених наших громадян. "Але поки що, як бачите, жодних позитивних сигналів по жодному в'язню Кремля", - підсумувала вона.

Як повідомлялося, раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не розглядає можливість обміну незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка на підозрюваного в Україні у держзраді керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ це спростували.

Читайте також: У Кремлі виключають обмін Сущенка на Вишинського

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". 8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання.

Керівник "РИА Новости Украина" Вишинський був затриманий у Києві 15 травня. Йому оголосили про підозру в державній зраді.

Зокрема, за результатами слідчих дій отримано докази того, що інформація, розміщена на інтернет-ресурсі "РИА Новости Украина", містить заклики, що становлять загрозу для суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.

16 травня Вишинського етапували з Києва до Херсона, де знаходиться офіс української прокуратури АР Крим, яка веде його справу. 1 листопада Херсонський міський суд продовжив Вишинському строк тримання під вартою до 28 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-