Український владі пропонують подумати про державну нагороду для Сущенка

Український владі пропонують подумати про державну нагороду для Сущенка

Укрінформ
Українській медіаспільноті й державним органам варто зробити подання задля відзначення незаконно ув’язненого в Росії журналіста, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

Про це заявив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко на прес-конференції в Укрінформі, у ході якої було оголошено про присудження Роману Сущенку Національної журналістської премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

“Треба нам — медіаспільноті, державним органам, колективу подумати про державну нагороду і зробити відповідне подання”, - зазначив він щодо можливості нагородження Сущенка.

Наливайко підкреслив, що Роман Сущенко бореться всіма можливостями у російській “буцегарні”. За його словами, це і є прикладом мужності, боротьби за свободу слова.

Разом з тим, голова Держкомтелерадіо зауважив, що премія імені Ігоря Лубченка є “абсолютно заслуженою” нагородою для Сущенка, додавши, що на журналістів, які вже стали лауреатами цієї премії в попередні роки, і варто орієнтуватися молодому поколінню.

У свою чергу генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко підкреслив, що історія знає не один приклад, коли журналісти, перебуваючи в ув’язненні, продовжували свою боротьбу, у тому числі й за свободу слова. Він наголосив, що Роман Сущенко є одним із таких журналістів.

“Перебуваючи у Лефортово і тепер уже знаходячись у дорозі до місця відбування покарання, він (Сущенко — ред.) не зламався, він не визнав своєї вини”, - зазначив Харченко.

За його словами, премія імені Ігоря Лубченка є ще одним свідченням того, що Роман Сущенко “має надзвичайний характер, надзвичайну особистість у професії і моральному плані”.

Читайте також: Сущенко став лауреатом премії НСЖУ за захист свободи слова

Як повідомлялося, український журналіст Роман Сущенко, незаконно арештований і засуджений у Росії, став лауреатом цьогорічної Національної журналістської премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована у 2012 році Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Премія присуджується до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора.

Серед лауреатів премії минулих років - Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення “законним”.

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання. Наразі про місцезнаходження журналіста нічого не повідомляється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-