Сущенко став лауреатом премії НСЖУ за захист свободи слова

Сущенко став лауреатом премії НСЖУ за захист свободи слова

Укрінформ
Журналісту Укрінформу Роману Сущенку присуджено цьогорічну премію за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі щодо оголошення імені лауреата Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Читайте також: Консули, захисники і родичі Сущенка відстежують процес його етапування

"Одноголосно журі НСЖУ визнає цьогорічним лауреатом журналіста, нашого колегу Романа Сущенка. Роман є мужнім українським журналістом, він задає приклад, і він на сьогодні є прикладом мужності і прикладом українського журналіста, який не кориться тим обставинам, і його листи, його роботи є прикладом для нас і для міжнародних журналістів", - сказав Томіленко.

Зокрема, він наголосив, що НСЖУ постійно тримає зв'язок з Міжнародною федерацією журналістів і з представництвом ОБСЄ з питань свободи медіа. "Однозначно є підтримка Романа, є вимоги звільнити його із в'язниці", - додав він. 

Зокрема, премію з рук Томіленка отримала донька журналіста Юлія Сущенко.

"Хочу подякувати від імені родини, від імені батька за цю нагороду. За першої ж можливості ми цю новину йому передамо, оскільки він зараз знаходиться в процесі етапування до колонії, тому ні родина, ні консули, ні адвокати поки що не знають точного місця його знаходження. Але як тільки це стане відомо, обов'язково йому про це розповімо і я впевнена, що йому буде приємно, і це підніме його дух, і допоможе йому і далі боротися", - сказала Юлія Сущенко. 

Як відомо, Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована у 2012 році НСЖУ для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Премія присуджується до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора. 

Серед лауреатів премії минулих років - Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-