Майже 40 країн закликали Росію звільнити Сущенка

Майже 40 країн закликали Росію звільнити Сущенка

Політв’язні
Укрінформ
Майже 40 країн виступили із закликом до Російської Федерації звільнити незаконно ув’язненого українського журналіста Романа Сущенка.

Як стало відомо кореспонденту Укрінформу, пункт "Друга річниця позбавлення волі українського журналіста Романа Сущенка" розглядався окремим питанням під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 4 жовтня.

"Європейський Союз висловлює свою глибоку стурбованість з приводу продовження ув’язнення українського журналіста Романа Сущенка в Російській Федерації. Паризький кореспондент Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" був затриманий у Москві два роки тому, 30 вересня 2016 року. У подальшому він був засуджений до 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за доволі сумнівними обвинуваченнями у шпіонажі. Ми погоджуємося з Представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, що недавнє рішення Верховного суду РФ, який підтримав цей виключно суворий вирок, може лише розчаровувати", - заявив представник делегації ЄС Іоанніс Враілас, яка і внесла питання справи Сущенка до порядку денного засідання Постійної ради ОБСЄ.

Читайте також: Сущенко: З’явилася надія, що до колонії дістануся неушкодженим

Він наголосив, що Європейський Союз приєднується до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Міжнародної та Європейської федерації журналістів, а також багатьох інших суб’єктів у міжнародній спільноті у заклику до РФ звільнити Романа Сущенка: "Журналісти в регіоні ОБСЄ повинні мати можливість працювати, не боячись залякування або позбавлення волі. Ми закликаємо Російську Федерацію виконувати свої міжнародні зобов'язання та зобов'язання в рамках ОБСЄ, в тому числі щодо забезпечення свободи слова, свободи ЗМІ, а також верховенства права".

Європейський дипломат додав, що справа Романа Сущенка – "лише одна з багатьох інших".

"Більше 70 інших українських політичних в’язнів незаконно позбавлені волі та ув’язнені в анексованому Криму та в самій РФ. ЄС та усі інші країни, які приєдналися до заяви, розраховують, що міжнародні стандарти в сфері прав людини в Криму будуть дотримуватися і Росія негайно звільнить усіх незаконно затриманих українських громадян на Кримському півострові та в самій РФ", - заявив він.

Дипломат додав, що до цієї заяви, поруч з 28 країнами-членами ЄС, приєдналися Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія, Албанія, Боснія та Герцоговина, Ісландія, Норвегія, Молдова, Грузія, Канада, США та Україна.

Під час розгляду питання Сущенка з окремою заявою виступив і заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський, який також заявив в черговий раз рішучий протест проти незаконних дій Російської Федерації по відношенню до Романа Сущенка та багатьох інших українських громадян.

"Два роки тому в Москві, 30 вересня 2016 року, український журналіст Роман Сущенко був арештований ФСБ РФ за надуманими обвинуваченнями у "шпигунстві". Він до цих пір залишається за гратами. Роман працював в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" в якості кореспондента у Франції. Будучи рішучим прихильником свободи слова, він викривав російську війну проти України після незаконної анексії Криму та окупації окремих районів Донбасу у 2014 році. Завдяки йому французька громадськість дізнавалася про те, що насправді відбувалося на окупованих територіях України. У своїх статтях Сущенко розвіяв російську пропаганду і показав реальність для європейської аудиторії", - наголосив український дипломат.

Він зазначив, що рішення Верховного суду РФ про підтримку вироку в 12 років колонії для журналіста Сущенка "ще раз підкреслює, що в Росії немає справедливих судів чи незалежних судових органів".

"У зв'язку з цим Україна висловлює рішучий протест проти незаконного рішення російського суду, який засудив українського журналіста Романа Сущенко до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями в "шпигунстві". Суд повністю знехтував фактами провокацій проти Сущенка та грубих фальсифікацій у самій судовій справі, що було доказано стороною захисту. Це є ще однієї демонстрацією відсутності правосуддя в Російській Федерації. Росія цинічно нехтує основними правами людини. І це означає, що потрібно інтенсифікувати міжнародний тиск на Росію, щоб вона припинила агресію, репресії та порушення прав українських громадян", - підкреслив Лоссовський.

Дипломат закликав російську сторону "зупинити цей судовий фарс, який руйнує життя людей заради політичних амбіцій": "Ми закликаємо Російську Федерацію дотримуватися взятих на себе в рамках ОБСЄ зобов'язань та зобов'язань в рамках міжнародного права стосовно забезпечення основних свобод, а також негайно звільнити Романа Сущенка та інших українських політв'язнів, які досі утримуються під вартою на території окупованому Криму і в самій РФ, а також забезпечити їм можливість безперешкодно повернутися в Україну".

Читайте також: Сущенка можуть відправити по етапу вже в понеділок

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним" .

Сущенко до кінця цього тижня має отримати побачення з родиною. Етапування з СІЗО "Лефортово", де його тримали два роки, до колонії можливе будь-якого дня, починаючи з наступного понеділка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-