Ольга Саладуха: Бойкот Олімпіади може бути після використання усіх важелів впливу

Ольга Саладуха: Бойкот Олімпіади може бути після використання усіх важелів впливу

Укрінформ
В Українському кризовому медіа-центрі у вівторок відбувся брифінг «Історія та сьогодення гібридної агресії Росії в сфері спорту». 

Як зазначив модератор заходу, старший аналітик Групи аналізу гібридних впливів УКМЦ Володимир Соловʼян, путінський режим для просування своїх політичних інтересів вклав у пропаганду, в тому числі у спортивній сфері, мільярди доларів, передає Укрінформ.

«Одною із визначальних характеристик пропаганди є її тотальність. Вона поширена й на таку важливу сферу, як спорт. Інтерес до потенціалу спортивної царини в рамках пропаганди є характерним для більшості тоталітарних режимів. Росія у цьому плані не є винятком. За осчтанні роки путінський режив вклав у сфіеру спорту мільярди нафто- та газодоларів. Після повномасштабного вторгнення в Україну росіяни постійно використовують тезу, що спорт поза політикою. І це в той час, коли вони вбивають людей, руйнують спортивні споруди! Вони на повну викорисовують гібридну агресію у спортивній сфері. Актуальності цій темі також додає нещодавня новина про те, що виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету допустив росяян та білорусів до Олімпійських ігор 2004 року в Парижі. Звісно, із суттєвими обмежаннями, однак це прецедент. За такої ситуації ми маємо всіляко протидіяти просуванню Росії у спортивній царині, - сказав Солов'ян.  

Народна депутатка України, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, відома у минулому легкоатлетка Ольга Саладуха під час обговорення теми зазначила, що рішення МОК допустити Росію та Білорусь до Олімпіади у нейтральному статусі обурив українців. 

«Рішення, яке ухвалив минулого тижня МОК, дуже обурило українців. Воно було швидким, неочікуваним. Натомість я б дуже хотіла подякувати міжнародним федераціям бадмінтону та легкої атлетики, яку я представляю, за те, що вони не дозволили виступати росіянам і білорусавм у будь-якому статусі.  Ми ж тепер маємо робити все, аби збирати факти про санкційних спортсменів країн-агресорів. У листопаді минулого року ми виступили з ідеєю створити робочу групу, яка об'єднала міністерства, спортивниі організації тощо. Я очолюю сайнкційну групу в парламенті. У санкційному списку вже понад 300 осіб, які порушили всі принципи, «зігували», поводили себе, як пропагандисти. Збираємо факти. Ці люди навіть під нейтральним прапором не мають перетинати кордони. Будемо звертатися до уряду Франції, аби були заблоковані їхні візи», - заявила Ольха Саладуха.

Вона також висловилася з приводу можливого бойкоту Олімпіади-2024 через участь в ній представників країн-агресорів: «Якщо бойкотувати, то бойкот цей має бути активним. Треба їхати на Олімпіаду і доводити свою правоту, демонструвати непримустимість участі цих спортсменів в олімпійському спортивному святі. Бойкот має бути лише останньої миті. Після того, як використоємо усі можливі важелі впливу. Словам, маємо виступати на Іграх,  піднімати наш прапор і робити все, щоб санкційних спортсменів на аренах не було».    

Читайте також: Діаспора засудила рішення МОК допустити росіян і білорусів до Олімпіади-2024

Аналітик Групи аналізу гібридних впливів УКМЦ Мет Вікгем під час засідання презентував статтю  «Стрибки в політику: еволюція російської гімнастики як політичного інструменту пропаганди». 

У діалозі також взяли участь президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, очільник Асоціації спортивних журналістів України Олександр Гливинський та спортивний журналіст, теле- і радіоведучий, волонтер Леонід Веселков. 

На фото: Ольга Саладуха/ukrinform.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-