U-LEAD допомогла громаді на Вінниччині у бюджетному процесі на 2023 рік

U-LEAD допомогла громаді на Вінниччині у бюджетному процесі на 2023 рік

Укрінформ
Фінансисти Війтівецької громади Вінниччини за експертної підтримки Програми «U-LEAD з Європою» подолали складні етапи бюджетного процесу — формування бюджетних запитів від розпорядників коштів та обговорення проєкту бюджету на 2023 рік.

Як повідомили Укрінформу у U-LEAD, про це розповіла начальниця фінансового відділу Війтівецької сільської ради Інна Бонсевич, яка пройшла комплексний навчальний курс «Кроки для фінансистів 2023».

"Навчання дозволило нам знайти відповіді на всі питання. Ми розглядали кожен етап бюджетного процесу і розбирали кожну проблему, яка виникає у роботі. Експерти допомагали нам підібрати правильні рішення. В роботі це дуже корисні знання. Дуже добре, що є команда Вінницького регіонального офісу U-LEAD, яка оперативно нам допомагає", - зазначила Бонсевич.

Вона розповіла, що складним був процес запровадження громадського бюджету, але користуючись досвідом інших колег та порадами експертів U-LEAD, в громаді цю практику реалізували.

"Попри складнощі та обмеження через вторгнення ми отримали кілька проєктів, які наступного року реалізуємо в селах громади", - сказала Бонсевич.

Цього року в громаді відібрали три проєкти "Теплий клуб", освітлення вулиці в селі Качанівка та будівництва зупинки в селі Дібрівка. Всі проєкти планується профінансувати у 2023 році.

Бюджетний процес та громадське бюджетування - це важливі напрямки, до яких необхідно залучати жителів громади, наголошує керівник регіонального офісу U-LEAD у Вінницькій області Віталій Швець.

Читайте також: Жінки-лідери громад роблять важливий внесок у перемогу - U-LEAD

"Відкритість бюджетного процесу формує довіру суспільства до влади. У Війтівцях активна команда, і приємно, що кожного разу на навчаннях вони намагаються залучати нових фахівців, розпорядників коштів, і це допомагає роз'яснити важливість відкритості громади у питаннях бюджету", - розповів Швець.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото - Війтівецька сільська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-