Жінки-лідери громад роблять важливий внесок у перемогу - U-LEAD

Жінки-лідери громад роблять важливий внесок у перемогу - U-LEAD

Укрінформ
Українські жінки-лідери місцевого самоврядування, які попри війну продовжують виконувати свою роботу та долати нові воєнні виклики, роблять свій важливий внесок у перемогу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Програма "U-LEAD з Європою".

"Ми маємо багато прикладів діяльності жінок-лідерок, які хочеться наслідувати та про які хочеться говорити, особливо під час війни... адже попри військову агресію, обстріли, а іноді й загрозу власному життю жінки-лідерки у громадах залишаються на місцях: приймають виклики воєнного часу, організовують волонтерські рухи, керують процесами відбудови зруйнованого, допомоги постраждалим та залишаються 24/7 на зв’язку з жителями громади", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Програма «U-LEAD з Європою», як один з партнерів Шостого українського жіночого конгресу «Цінності під час війни», ініціювала спеціальну подію в рамках заходу – панель, присвячену темі: «Жінки в місцевому самоврядуванні». Роль жіночого лідерства, внесок територіальних громад у перемогу та вирішальне місце жінок в цьому процесі - було однією з головних тем обговорення.

«З початком повномасштабної війни представниці ОМС взяли на себе частково також й військову функцію. Це не лише зовсім нова роль, але й додаткова відповідальність, вміння працювати в стресових та часто важких обставинах, а також прояв лідерських якостей, відваги на місцях. Як ми побачили із прикладів, наведених в тому числі під час Конгресу, в українських жінок таких якостей вдосталь», - зазначила радниця з моніторингу Програми, яка координує напрям гендерної рівності в U-LEAD Катерина Коренькова.

Так, у перші дні війни значна кількість людей була змушена покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Люди їхали зі сходу, Києва, Чернігова, Житомира у пошуках безпечного місця перебування для себе та рідних. Їх зустрічали у Дніпрі, Черкасах, західних областях країни.

Мамаївська громада з Чернівецької області під керівництвом Наталії Катрюк прийняла значну кількість ВПО, має численні волонтерські ініціативи, налагоджує нові та залучає вже налагоджені міжнародні зв’язки, щоб забезпечити підтримку тим, хто її потребує.

«У перші дні війни прийшлося оговтуватися дуже швидко, дзвінки надходили майже цілодобово, люди їхали до нас. Ми прийняли близько 2,8 тисячі ВПО, а це близько 14% від кількості нашого населення. Ще 1,5 тисячі проїхали через нашу громаду транзитом. У нас густонаселений сектор та немає покинутих будинків, тож першим питанням стало розселення людей у садочки та школи, створення прихистків. Місць не вистачало – і тут відгукнулися наші ресторанні заклади, людей заселяли у зали для банкетів. А коли перші місяці війни минули, постало інше питання – пошук місця для постійного проживання переселенців та їх інтеграція у життя нашої громади», - поділилася спогадами Катрюк.

Вона розповіла, що у питанні пошуку постійного житла для переселенців була знайдена стара триповерхова будівля, яка потребувала капітальних вкладень. Заручившись своїми зв’язками з партнерськими та міжнародними організаціями, голові вдалося залучити на її віднову понад 6 млн грн. Відновлювали все: подачу води, електрику, санвузли, облаштовували кімнати, закуповували техніку. І вже 1 вересня цього року громада відкрила цей заклад – Шелтер святої Ольги.

«З мешканцями шелтера ми уклали договори на проживання. Єдине, за що вони мають сплачувати самостійно, – комунальні послуги, а також самі опікуватися своїм харчуванням. Адже до цього моменту ми забезпечували їх сніданками, обідами та вечерями. Продовжуємо забезпечувати харчуванням їхніх дітей у дитячих садках та школах», - розповіла Катрюк.

Як очільниця громади вона переймається й питанням інтеграції переселенців та їхніх дітей у життя Мамаївської громади. За її повідомленням, серед дітей ВПО є і такі, що потребують стороннього догляду. Тому виникла ідея створити Центр реабілітації дітей на базі шелтера: «Ми вже облаштувати офіс за рахунок нашого бюджету та допомоги міжнародних партнерів. Відкриття плануємо 1 грудня. У офісі буде соціальне кафе, куди ми хочемо працевлаштувати молодих людей з числа ВПО. Плануємо залучити на роботу в офіс психолога, соціального працівника – також з числа ВПО».

Ще одним проєктом, який впроваджує Катрюк, є створення соціального таксі. Нині громада очікує на міжнародну допомогу в закупівлі необхідного транспорту. Соціальне таксі курсуватиме раз на день територією всієї громади та здійснюватиме безкоштовний підвіз людей до центральної садиби, ЦНАПу, лікарні.

Як повідомлялося, 28 листопада у Києві відбувся Шостий Український Жіночий Конгрес "Цінності під час війни”. Захід присвячений викликам, які постають перед жінками під час війни, та тим цінностям, з якими українська і світова спільнота долають ці виклики.

Читайте також: Французьке місто Лібурн та Кагарлик на Київщині стали партнерами за підтримки U-LEAD

U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів.

Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333 громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-