Україна закликає FATF виключити росію і внести її до чорного списку

Україна закликає FATF виключити росію і внести її до чорного списку

Укрінформ
Міністр фінансів України Сергій Марченко закликав 37 країн-членів та спостерігачів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) розглянути виключення росії з організації та внесення її до чорного списку.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну, передає Укрінформ.

Як зазначається, причиною такої пропозиції є грубе порушення росією загальних принципів FATF, недотримання стандартів FATF та її вплив на безпекову ситуацію в Україні та світі.

«росія підірвала принципи та стандарти FATF, використовуючи свою фінансову та банківську систему для фінансування терористичних організацій. Вона підтримала Сирію та Північну Корею - держави-спонсори тероризму (за визначенням США). Вона розпочала варварський напад на Україну, використовуючи різні організації, у тому числі визнані терористичними багатьма цивілізованими державами. росія також сприяла поширенню зброї масового ураження серед держав-спонсорів тероризму, створюючи значні ризики для глобального миру та безпеки», – заявив Марченко.

Як наголосили у Мінфіні, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та добре задокументованих воєнних злочинів, які російські війська скоїли в Україні, низка міжнародних інституцій виключили росію зі свого складу.

«Виключення росії з FATF та її подальше включення до чорного списку також сприятимуть глобальним зусиллям щодо припинення кровопролитної війни у Європі, яка була розпочата росією і вже призвела до переміщення понад 10 мільйонів людей та загибелі тисяч мирних українців, у тому числі дітей», - переконані у Мінфіні.

Наголошується, що внесення росії до чорного списку FATF не дозволить російському режиму оминути міжнародні санкції, запроваджені проти неї у зв'язку з її вторгненням в Україну.

Читайте також: ЄС пропонує виключити росію та білорусь зі Всесвітньої митної організації

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) — міжурядовий орган, метою якого є розвиток і впровадження на міжнародному рівні заходів і стандартів боротьби з відмиванням грошей. Одним із напрямків діяльності FATF є визначення так званих некооперативних країн і територій та складання їх переліку («чорного списку»). Хоча внесення країни до цього списку й не веде до «автоматичного» застосування санкцій з боку світового співтовариства, воно свідчить про мінімальний рівень довіри до неї з боку зарубіжних інвесторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-