Шахи: киянки невдало зіграли на фініші клубного Кубка Європи

Шахи: киянки невдало зіграли на фініші клубного Кубка Європи

Укрінформ
За три тури до закінчення Кубка Європи з шахів у північномакедонському місті Струга шанси українського жіночого клубу GRECO Kyiv Chess Federation здавалися чудовими. Вони на очко відставали від команди «Південного Уралу», але мали грати з конкурентками в останньому раунді.

Проте фініш чемпіонату виявився вкрай невдалим. У  зустрічі п’ятого туру проти «Алкалоїда» з Північної Македонії певний час здавалося, що киянки можуть програти із розгромним рахунком. Але досвід та винахідливість наших дівчат дозволила їм зробити три нічиї (так зіграли сестри Музичук та Юлія Осьмак), а Жансая Абдумалік навіть спромоглася виграти. Отож, 2,5:1,5 - на нашу користь. 

А от передостанній тур з австрійським «Баденом» виявився доволі невдалим. Перемогу здобула лише Наталія Буса, миром розійшлися Анна та Марія Музичук, Юлія Осьмак зазнала першої поразки. Результат матчу - 2:2.

Це була невдача, але ще не катастрофа. Вона очікувала на нашу команду в останньому раунді. Анна Музичук не змогла досягнути переваги білими проти Дінари Саудакасової («Південний Урал», Казахстан) і зіграла унічию. Марія Музичук пройшла повз продовження, яке приносило їй виграш на 15-у ході, потім потрапила у скрутне становище, та все ж змогла досягнути нічиєї. 

Наталія Букса чорними  дістала після дебюту підозрілу позицію, але завдяки помилкам суперниці, нівелювала її перевагу - нічия. А от Абдумалік чорними мала виграшну позицію проти Валентини Гуніної. Проте крок за кроком казахська легіонерка почала помилятися. Ситуація стала рівною, а потім ініціатива перейшла до білих. І зрештою Валентина перемогла. Це була перша матчева поразка киянок - 1,5:2,5 очка. 

Ось індивідуальні результати української команди: Анна Музичук - 3,5 очки з 6-ти (-1,4 пункти за рейтингом), Жансуя Абдумалік - 4,5 з 6-ти (+5,1), Марія Музичук - 4 з 6-ти (-3,8), Юлія Осьмак - 3 з 5-ти (-5,3), Наталія Букса - 3 з 5-ти (-8,2). 

Як бачимо, тільки Абдумалік поліпшила свій рейтинг. Усі інші погіршили його…

Остаточні командні результати: «Південний Урал» - 14 очок з 14-ти, «Монте Карло» - 11, GRECO Kyiv Chess Federation - 10.

У чоловіків чемпіонами стали шахісти «Мідного вершника» із Санкт-Петербурга - 13 очок з 14-ти, друге місце у чеської команди «Аве Новы Бор» - 12, третє - в азербайджанського клубу «Вугар Гашимов» - 11. «Бронзу» у складі цього колективу здобув киянин Кирило Шевченко, який виступав на другій шахівниці. Він набрав 4 очки з 7-ти. 

Читайте також: Шахи: жіночий клуб з Києва продовжує боротьбу за Кубок Європи

Результати інших українських шахістів: Юрій Криворучко - 4-та шахівниця за «Алкалоїд» (8-ме командне місце) – 4,5 очка з 7-ми, Антон Коробов – перша шахівниця у клубі «Сіла» (Валенсія, 9-е місце) – 4,5 із 7-ми, Олександр Сулипа – 4 із 7-ми, друга шахівниця за «Рейк'явік» (24-те місце).

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: europechess.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-