Шахи: жіночий клуб з Києва продовжує боротьбу за Кубок Європи

Шахи: жіночий клуб з Києва продовжує боротьбу за Кубок Європи

Укрінформ
Кубок Європи з шахів серед клубних команд, який проходить у північномакедонському місті Струга, перетнув екватор. 

Оскільки жінки грають за коловою системою, то, на відміну від «швейцарки», зустріч фаворитів може відбутися вже у першому турі. Так воно і сталося. Команда GRECO-KYIV CHESS FEDERATION зійшлася з рейтинг фаворитом змагань - клубом «Монте-Карло».

Найтяжкий іспит випав на долю Анни Музичук, яка на першій шахівниці змагалася з росіянкою Олександрою Горячкіною. Останнім часом її суперниця демонструвала чудові результати і дуже якісну гру. Цього разу Музичук чорними не лише зрівняла гру, але й дістала кращі шанси. Проте, вона витратила багато часу і потрапила до цейтноту. 

На жаль, львів’янка припустилася помилки на 26-у ході. Проте статичні фактори позиції сталися їй у пригоді. Білі втратили ініціативу, і перевага знову перейшла до чорних. Після небездоганної гри з обох сторін суперниці зафіксували нічию. Також миром розійшлися наша легіонерка з Казахстану Жансуя Абдумалік з Наною Дзагнідзе (Грузія) та шведка Піа Крамлинг з Марією Музичук. 

Усе вирішувалося в партії Юлії Осьмак із німкенею Елізабет Петч. Юлія опинилася в туровому ендшпілі, де в неї не вистачало пішака. Киянка відчайдушно захищалася. До того ж, її суперниця не наважилася віддати свої пішаки королівського флангу, що дозволяло їй провести ферзя на ферзевому. Отож, нічия. Матч також закінчився миром - 2:2.

У другому раунді відмінно зіграла Марія, яка буквально зім’яла Залу Урх з клубу «Тайфун» (Любляна). Абдумалік упевнено здолала Ену Цвітан. Не пощастило нашій Анні. На 10-у ході вона могла виграти туру в Лаури Унук, та пройшла повз цієї можливості. Потім розгубила перевагу - і нічия. 

А от Наталії Буксі щастя посміхнулося. Вона втратила два пішаки, проте наполегливо вишукувала шанси і теж досягла мирного результату. Отож, 3:1 - на користь киянок. 

У цьому ж турі сталася найгучніша сенсація. Команда Північного Уралу взяла гору над клубом «Монте Карло» - 3:1.

Нервовою видалася зустріч третього раунду між киянками та македонським клубом МСК. Почалося з того, що Букса поступилася білими. Дуже невтішною виглядала також позиція Абдумалік. І лише Марія Музичук та Осьмак упевнено здолали суперниць. Потім Жансуя змогла змінити хід партії на свій бік. Підсумок матчу - 3:1 на користь українського клубу.

У четвертому турі наші дівчата вже не дали суперницям з клубу «Куманово» з Північної Македонії жодних шансів. 4:0 - на користь київського клубу.

Отож, за три тури до кінця попереду шахістки Північного Уралу - 8 очок з 8-ми. На другому місці - українки (7 балів).

Читайте також: Шахи: чи здолають киянки інтернаціональний клуб з Монте-Карло?

У чоловіків лідирують команди «Нові Бор» з Чехії та «Мідний вершник» з Санкт-Петербурга. Останні здолали клуб з одіозною назвою КПРФ з рахунком 4,5:1,5. Непогано виступають українські шахісти. Антон Коробов, який очолює команду «Сіла» (Валенсія) має 2,5 очка з 4-х.  У Юрія Криворучка («Алкалоїд», Північна Македонія) - 3 з 4-х.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: facebook.com/europeanchessunion.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-