Amnesty розповіла про переслідування спортсменів у Білорусі

Amnesty розповіла про переслідування спортсменів у Білорусі

Звіт
Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила 2 серпня звіт про переслідування білоруським режимом спортсменів. 

Звіт «Білорусь: розправа зі спортсменами» є останнім у рамках кампанії АІ #StandWithBelarus campaign, передає Укрінформ.

У документі підкреслюється роль білоруських атлетів у приверненні уваги світу до порушення прав людини з боку влади республіки.

Спорт знаходиться під безпосереднім контролем уряду в Білорусі, і спортивні успіхи за кордоном вважаються «легітимізацією» для нього. Президент Лукашенко до грудня 2020 року особисто очолював Білоруський національний олімпійський комітет. Коли спортсмени почали говорити про жорстокі розправи з мирними протестувальниками, вони самі зазнали репресій. У серпні 2020 року понад 1000 спортсменів і тренерів підписали відкритий лист із закликом до нових виборів та припинення катувань, жорстокого поводження та арештів мирних демонстрантів. За даними Білоруського фонду спортивної солідарності (BSSF), неурядової організації, яка підтримує спортсменів, 60 з тих, хто підписав лист, були вилучені зі збірної, втратили фінансування, змушені відмовитися від роботи або навіть зазнали фізичного насильства. За участь у мирних акціях протесту було затримано 95 спортсменів, сімом з них пред'явлено обвинувачення у політичних злочинах, 124 зазнали інших форм репресій.

Читайте також: Білоруська легкоатлетка Тимановська попросила про політичний притулок у Польщі

У звіті розповідається про таких спортсменів-олімпійців, як легкоатлетка Христина Тимановська, плавчиня Олександра Герасименя, баскетболістки Олена Левченко та Катерина Снитіна, легкоатлет Андрій Кравченко. Ці спортсмени не побоялися виступити проти режиму, за що були покарані.

«У Білорусі адміністрація спорту знаходиться під безпосереднім контролем уряду. Спортсмени обласкані державою та користуються любов’ю суспільства, тому не дивно, що спортсмени, які висловлюються критично, стають об’єктом репресій», - сказала журналістам експерт Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Хізер Макгілл. Білоруські спортсмени, за її словами, заплатили високу ціну за те, що мужньо висловили свою думку.

Amnesty International закликає всіх проявити солідарність, взявши участь в онлайн-марафоні, організованому BSSF на підтримку білоруських спортсменів, який починається 9 серпня.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-