Без медалей не вертайтесь

Без медалей не вертайтесь

Укрінформ
В олімпійському сезоні усі чекають від українських біатлоністів нагород та гідної конкуренції.

26 листопада в шведському Естерсунді стартував Кубок світу, який став офіційний початком сезону для стріляючих лижників. І нехай перші результати українців трохи засмутили, цю зиму ми зустрічаємо з великими очікуваннями. Сподівання і на етапи Кубка світу, і, насамперед, на олімпійські гонки в Пхенчхані. Головний старт сезону – жіноча естафета на Олімпіаді.

Читайте також: Біатлон: Україна стала 10-ю у змішаній естафеті I етапу Кубка світу

Гроші та очікування

Біатлон – головний зимовий вид спорту в Україні. За увагою ЗМІ, кількістю вболівальників та фінансуванням у нього немає конкурентів. В олімпійському сезоні Федерація біатлону України отримала безпрецедентну підтримку від держави та спонсорів. Скажімо, лише на підготовку до Ігор-2018 ФБУ витратить понад 1 млн доларів. Збірна вже оновила лижі та пристріляла нові гвинтівки, а також змінила екіпірування. Щоправда, нова цілком синя форма не всім сподобалась і навіть ускладнила пошук українців на трасі. Все ж ми більше звикли до синьо-жовтої форми.

Не менш важливий фактор – якісні збори. Українці провели їх на рівні топ-збірних. Чоловіки готувалися в Фінляндії, Австрії та канадському Кенморі. Жіноча команда тренувалася у Франції та Норвегії. Відомо, що перед корейською Олімпіадою наші біатлоністи проходитимуть додатковий акліматизаційний збір в Казахстані. Одним словом, збірним створили ідеальні умови, аби приїхати у Пхенчхан у оптимальній формі.

Зрозуміло, що за таких обставин усі чекають медалей. Про них прямим текстом говорять в Мінмолодьспорті, НОК, федерації. Головний тренер жіночої збірної Урош Велепец так і сказав, якщо виграємо в Пхенчхані медаль – сезон вважатимемо успішним. Про дві нагороди в Сочі-2014 увесь час згадують ЗМІ, натякаючи на те, що планку не можна опускати. Подібний тиск на спортсменів – це додатковий психологічний вантаж. Як його мінімізувати? Про це вже повинні подбати тренери та працівники федерації.

Читайте також: Жданов: у Пхьончхані-2018 найбільше сподіваємося на біатлон

Повернення «золотої» четвірки   

Без перебільшення скажемо, що Олімпіаду в Пхенчхані більшість дивитимуться лише через один старт – жіночу естафету в біатлоні. Цікаво, що в цьому сезоні тренерський штаб може повністю зібрати наш «золотий» склад Сочі-2014 – Валя і Віта Семеренко, Юлія Джима і Олена Підгрушна. Якщо усі вони будуть здорові і в більш-менш пристойній формі, то саме вони і бігтимуть естафету в Пхенчхані. Дівчата зі «срібного» складу ЧС-2017 – Анастасія Меркушина та Ірина Варвинець поступаються усім нашим чемпіонками Сочі не лише у досвіді, але й у швидкості. Тому їх шанс потрапити до олімпійської естафети – це винятково фізичні проблеми когось з ветеранів збірної.

Фактично усі експерти впевнені у подальшому прогресі першого номера жіночої збірної – Юлії Джими. За минулий рік вона суттєво покращила хід і нині Юлія залізний претендент на кілька подіумів та топ-10 Кубка світу. На Олімпіаді Джима також повинна взяти своє. Її найсильніші види – гонка переслідування та мас-старт.

Не виключено, що цей сезон останній для Олени Підгрушної. Через негаразди зі здоров’ям Підгрушна не зуміла як слід підготуватися, тому чекатимемо, що вона додаватиме протягом етапів Кубка світу і покаже свій максимум на Іграх. Схожі проблеми пережила рік тому Валя Семеренко, однак цього разу вона у належній формі. Її сестра – Віта повернулась у спорт після народження сина і вона помітно «голодна» до стартів та нагород. Усі троє вважаються тіньовими претендентками на медаль в Пхенчхані, хоча об’єктивно їх успіх вважатимемо за приємну несподіванку.

Щодо Меркушиної та Варвинець, то цього сезону їм потрібно налаштуватися на статус «джокерів». Кожна може проявити себе у індивідуальній гонці за рахунок блискучої швидкісної стрільби. А стабільна Варвинець взагалі здатна показати другий результат після Джими у загальному заліку Кубка світу. Не виключено, що вона навіть проб’ється у топ-20. Серед планів стратегічних – поліпшувати хід на дистанції та готуватися до лідерських ролей у наступному олімпійському циклі.

Читайте також: Велепец: Я спокійний, такої сильної команди з біатлону в України ще не було

Як не прогавити свій шанс

У чоловічої збірної свої плани на Олімпіаду та Кубок світу. За словами головного тренера команди Юрая Санітри, українські біатлоністи матимуть в Пхенчхані історичний шанс на медалі, але не потрібно їх засуджувати, якщо цим шансом вони не скористаються. Кого мав Санітра на увазі? Насамперед, це естафета та новий лідер збірної Артем Прима.

Минулого сезону чоловіча четвірка тричі фінішувала за крок до подіуму – четвертою. Усе говорить, що фізично, тактично і морально наша команда готова сперечатися за нагороди. Основний склад визначений (Прима, Володимир Сємаков, Сергій Семенов, Дмитро Підручний), тренерам залишилось розподілити ролі та врівноважити сили.

У індивідуальних гонках поки що можна говорити про шанси Артема Прими. Зважаючи на те, що його прогрес найкраще помітний, а болячки оминули стороною. Так, конкуренція у чоловіків просто шалена, так, Артем «темна конячка», але протягом сезону у нього точно буде одна нагода коли всі обставини зіграють за нього. Можливо, навіть у Пхенчхані. Залишається не прогавити момент.

Святослав Василик, Київ  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-