Європейська федерація журналістів вимагає звільнити українських медійників з полону РФ

Європейська федерація журналістів вимагає звільнити українських медійників з полону РФ

Звернення
Укрінформ
Вимогу негайно звільнити українських журналістів, незаконно утримуваних Російською Федерацією, підтримали делегати щорічних зборів Європейської федерації журналістів.

Відповідне звернення було запропоноване Національною спілкою журналістів України – членом ЄФЖ, яка представляє майже 300 тисяч журналістів Європи, передає Укрінформ з посиланням на НСЖУ.

«Відома журналістка, членкиня НСЖУ Ірина Левченко вже більше як рік перебуває в російській неволі. Дмитра Хилюка росіяни полонили, коли вони намагалися окупувати Київ ще у 2022 році. Владислав Єсипенко, Вікторія Рощина, Ірина Данилович, Сервер Мустафаєв… – це все прізвища журналістів, звільнити яких Росія має безумовно», – закликав з трибуни ЄФЖ голова НСЖУ Сергій Томіленко, демонструючи портрети увʼязнених колег.

У зверненні до Європейської комісії, урядів країн Європи, Міжнародного Червоного Хреста, членів ЄФЖ йдеться, що «щонайменше 28 (станом на 24 травня – 30) українських професійних та громадянських журналістів перебувають у неволі внаслідок свавільних затримань, насильницьких зникнень або сфальсифікованих звинувачень із боку Російської Федерації».

Зазначається, що багатьом журналістам висунуто звинувачення або призначено терміни покарання, не співмірні з їх журналістським обов’язком, який вони продовжували виконувати в умовах російської окупації. Місце перебування деяких журналістів досі невідоме, або їх затримання не підтверджує російська влада, що робить неможливим бодай найменший контроль за умовами утримання працівників медіа.

Як наголошується у зверненні, незаконно затримані журналісти позбавлені не тільки права займатися своєю професією, але й правового захисту, визначеного Європейською конвенцією з прав людини. В окремих випадках журналісти піддавалися або піддаються тортурам, погрозам (в тому числі погрозам розправи над рідними), тиску та постійному приниженню їх гідності. У місцях неволі вони не отримують належної медичної допомоги.

Читайте також: ЄС закликав Росію звільнити цивільних українців та надати списки полонених

Водночас відповідно до міжнародного права, журналісти в зоні бойових дій є цивільними особами, не можуть бути взяті в полон і включатися до списків обміну полоненими, вказали у ЄФЖ, наголосивши, що представники медіа повинні бути безумовно звільнені. Але Російська Федерація, яка зневажає міжнародне право, відмовляється звільняти незаконно затриманих журналістів і застосовує ці випадки для шантажу й залякування незалежних професійних і громадянських українських журналістів на окупованих територіях.

У зв’язку з цим Конгрес Європейської федерації журналістів закликає Європейську комісію, уряди країн Європи посилити дипломатичний і санкційний тиск на владу Російської Федерації задля негайного звільнення всіх незаконно переслідуваних українських журналістів; ініціювати створення міжнародного механізму звільнення українських професійних і громадянських журналістів як цивільних осіб, незаконно затриманих Росією; разом із іншими міжнародними інституціями та гуманітарними місіями вжити заходів для встановлення місця перебування українських журналістів, які зникли безвісти на окупованій території

Також автори звернення закликають керівництво Міжнародного Червоного Хреста перевірити умови утримання усіх українських професійних та громадянських журналістів, незаконно затриманих Росією; забезпечити їм гарантований доступ до медичної допомоги та надати публічний звіт громадськості.

Крім того, керівному комітету ЄФЖ доручено звернутися безпосередньо до відповідних органів та установ Євросоюзу або відповідних урядів країн Європи з порушених питань; оперативно подавати пропозиції з внесення кейсів щодо незаконно утримуваних журналістів на Платформу Ради Європи для привернення уваги та забезпечення реагування на такі випадки.

Читайте також: Релігія у полум’ї війни: як Росія репресує Українську Церкву на тимчасово окупованих територіях

Як повідомлялося, російські загарбники викрали журналіста інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка 3 березня 2022 року у селі Козаровичі Київської області.

Кримінальне провадження за фактом зникнення журналіста веде Головне управління СБУ в місті Києві та Київській області.

Лише нещодавно Міноборони РФ підтвердило утримання Хилюка під вартою на території Росії.

Фото: НСЖУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-