В Україні ще три родини отримали почесне звання «Праведник народів світу»

В Україні ще три родини отримали почесне звання «Праведник народів світу»

Фото
Укрінформ
Посольство Ізраїлю нагородило три сім’ї з Волинської, Тернопільської та Львівської областей, які визнано Праведниками народів світу за порятунок євреїв під час Голокосту. Церемонія пройшла у Львівській міській раді.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це перша така церемонія під час війни в Україні. Я дуже радий, що таке нагородження відбувається у Львові. За даними інституту памʼяті жертв Голокосту, в Україні є майже три тисячі Праведників світу. Я дуже вдячний, що нам сьогодні вдалось вручити цю почесну нагороду українцям, які допомагали євреям у ті непрості часи», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський.

Звання Праведників народів світу присвоїли: Пахольчукам Іоні та Ірині, мешканцям Волинської області, Банько (Кулембі) Юлії з Тернопільської області та Комарницьким Михайлу і Анні та їхній доньці Галині зі Львівщини.

В Україні ще три родини отримали почесне звання Праведник світу від Ізраїлю / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Обставини завадили рідним Юлії Манько приїхати до Львова. А от родина Комарницьких приїхала з Турки із дітьми та внуками. У них в сім'ї історія порятунку Хави Бродештейн передається з покоління в покоління. Жінка була акушеркою в невеличкому містечку на Львівщині, і її всі добре знали. Коли нацисти прийшли в Галичину, єдиний син єврейки разом із дружиною зміг утекти до Башкирії, а матір лишилася. До завершення Другої світової війни сім’я Комарницьких переховувала та годувала Хаву, аж поки її син повернувся і забрав маму із собою. Спочатку вони виїхали до Польщі, а потім репатріювалися у Ізраїль.

Нагороду "Праведник народів світу" отримала донька Галини Комарницької Марія Ольберт.

«У Турці на ті часи жило понад шість тисяч євреїв. Хава прийшла до нашої бабусі, бо довіряла їй, адже приймала в неї пологи, а було шестеро дітей. Наша мама Галина, як найстарша, постійно доглядала за жінкою, носила їсти. Вдень влітку її ховали у полі, а на ніч забирали додому - на стрих чи до підвалів. Будинок був у самому центрі міста, майже під носом у гестапо, тому сім’я наражала себе на велику небезпеку. Кілька разів нашу маму затримували і ледве не розстріляли, бо хтось здав, і думали, що вона єврейка. Нам це визнання від Ізраїлю дуже важливе», - розповіла донька Праведниці світу.

Читайте також: У Києві з'явиться вулиця на честь Праведників, які рятували євреїв під час війни

Загалом у Львівській області визнали Праведниками народів світу вже 128 людей.

«Праведники народів світу» – це почесне звання, яке присуджує Держава Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення на території Європи, окупованій нацистами. Визнані Праведниками отримують медаль і Почесну грамоту, а їхні імена увічнюють в Яд Вашем на Горі Пам’яті в Єрусалимі.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що почесним званням Праведників народів світу відзначені 2 659 українців та українок.

Верховна Рада 2 лютого 2021 року визначила 14 травня Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-