Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про боротьбу з кол-центрами

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про боротьбу з кол-центрами

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до Кримінального кодексу щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10190 про боротьбу з кол-центрами", - написав парламентарій.

Він уточнив, що проєкт підтримали 267 народних депутатів.

Документ передбачає встановлення нових складів злочину для реалізації механізму захисту та поновлення прав осіб, потерпілих від протиправного збирання, зберігання, обробки та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю.

Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 1901 «Електронно-комунікаційне шахрайство», яка передбачає відповідальність за протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Читайте також: Україна видала Чехії шістьох учасників шахрайського кол-центру

Також передбачається доповнити ККУ статтями 2554 «Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній» та 2555 «Залучення до участі у електронно- комунікаційній шахрайській організації», встановивши відповідальність за такі дії.

Як повідомлялося, у березні кіберфахівці СБУ спільно з Національною поліцією та правоохоронними органами Латвії ліквідували у трьох регіонах України шахрайський кол-центр, який виманював кошти інвесторів електронних бірж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-