ООН: Гуманітарна допомога Україні скорочується, тоді як потреби у ній зростають

ООН: Гуманітарна допомога Україні скорочується, тоді як потреби у ній зростають

Укрінформ
Представниця Управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що гуманітарна допомога країні скорочується, тоді як потреби зростають уже понад два роки.

Про це повідомляє Голос Америки, передає Укрінформ.

За її словами, «ресурсів для надання гуманітарної допомоги» набагато менше, тому що гуманітарні потреби у зв'язку з війною зростають. «Саме найбільш уразливі верстви населення страждатимуть від скорочення фінансування та підтримки», - наголосила Ліндхольм Біллінг.

Гуманітарний план ООН на 2024 рік для України становить 3,1 мільярда доларів, включаючи 599 мільйонів доларів для УВКБ ООН. Однак у першому кварталі цього року як глобальний план реагування, так і заклик УВКБ ООН було профінансовано лише на 15%, тоді як за аналогічний період минулого року фінансування сягнуло 30%, сказала Ліндхольм Біллінг.

У міру того, як війна затягується, перетворюючись, за її словами, на «ультрамарафон», вона додала, що «грошова та гуманітарна допомога - у формі надання товарів та послуг, допомога з житлом, ремонтом будинків, психосоціальна підтримка» тепер «менш часті і менш передбачувані».

Вона особливо відзначила наслідки наступу російських військ на сході Харківської області, в результаті якого незліченна кількість мирних жителів часто залишається без елементарних речей, таких як електрика та водопостачання.

Вона зазначила, що «ті, хто все ще живе у цих прикордонних населених пунктах, зазвичай люди похилого віку». Ліндхольм Біллінг наголосила, що у багатьох уразливих людей «просто немає ресурсів чи можливостей, щоб розпочати нове життя десь тут, у центрі країни».

Представниця ООН також попередила, що якщо кількість переміщених осіб продовжить зростати, то їх прийом і допомога будуть величезною логістичною проблемою. «Звичайно, якщо 10 000 осіб перетворяться на мільйон або більше, це, очевидно, створить величезне навантаження на систему», - сказала вона.

Читайте також: США в ООН: Росія не змогла б продовжувати війну без підтримки Північної Кореї, Ірану та Китаю

Ліндхольм Біллінг зазначила, що в міру того, як війна затягується, а Росія розширює свій наступ, «найбільше занепокоєння викликає відсутність в українців іншого вибору, окрім як продовжувати тікати». Вона також попередила, що міжнародне співтовариство «не повинно зупинятися».

Як повідомляв Укрінформ нещодавно міністр міських та сільських справ Данії Мортен Далін, посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен та представниця Агентства ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг ознайомилися із наслідками російської військової агресії та ходом відновлення Бородянської громади на Київщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-