Британський військовий, який воював за Україну і зазнав тортур у полоні, виграв суд проти Росії

Британський військовий, який воював за Україну і зазнав тортур у полоні, виграв суд проти Росії

Укрінформ
Колишній британський військовий Шон Піннер, який воював на боці України та потрапив у російський полон 2022 року в Маріуполі, виграв суд проти Росії.

Як пише видання The Daily Mail, Солом'янський районний суд Києва ухвалив виплатити Піннеру матеріальну компенсацію.

Піннер у коментарі виданню заявив, що це лише перший крок, і він має намір продовжити розгляд своєї справи у британських судах.

Про яку суму йдеться, не уточнюється, проте за словами Піннера, гроші в цьому разі його не цікавлять.

«Москва, ймовірно, проігнорує це рішення, але справа може створити прецедент для того, щоб якнайбільше військовополонених подали скарги на Росію», - зазначає The Daily Mail.

«Коли Росія повернеться у реальний світ, їй доведеться врегулювати ці судові справи... Йдеться не про сьогодення, а про майбутнє, може, через 10 чи 20 років», - цитує Піннера The Sun.

Шон Піннер. Фото з сайту The Daily Mail

Ще один британець Ейден Аслін, який був із Піннером у російському полоні, має намір подати позов проти Росії.

Читайте також: На фронті в Україні загинув німецький доброволець

Піннер та Аслін були звільнені з полону, де провели п'ять місяців, у вересні 2022 року. Обох катували. За словами британців, тортури в ув'язненні могли тривати годинами: полонених били струмом, завдавали їм ножових поранень, інсценували страту.

За інформацією видання Новини Донбасу, підданий Великої Британії Ейден Аслін під час поїздки Україною познайомився зі своєю майбутньою нареченою і залишився жити в країні, а 2018 року присягнув на вірність Україні і став служити у 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ. Разом із Асліном у полоні опинився його друг, 48-річний колишній військовий Королівського англійського полку Шон Піннер. У 2018 році, як і Аслін, він офіційно приєднався до ЗСУ та служив у 36-й бригаді морської піхоти.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Україна розслідує винесення «судом ДНР» смертного вироку трьом іноземним громадянам, які брали участь у воєнних діях у складі української армії. Вона наголосила, що відповідно до Женевських конвенцій, Ейден Аслін, Шон Піннер та Брагім Саадун мають імунітет комбатантів і як військовополонені не можуть бути притягнуті до відповідальності за безпосередню участь у воєнних діях.

Головне фото з сайту The Sun

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-