Яна Степаненко, яка втратила ноги через атаку РФ, пробіжить Бостонський марафон на протезах

Яна Степаненко, яка втратила ноги через атаку РФ, пробіжить Бостонський марафон на протезах

Фото, відео
Укрінформ
Дванадцятирічна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську, візьме участь у Бостонському марафоні, щоб зібрати кошти на біговий протез для ветерана Олександра Рясного, якому ампутували кінцівку.

Про це з відкритого тренування Яни Степаненко на стадіоні "Динамо" у Львові 4 квітня повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дівчина вже два місяці посилено готується до Бостонського марафону, займається чотири рази на тиждень: два дні в Національному реабілітаційному центрі «Незламні», а ще два – на стадіоні «Динамо».

«Коли я пробігла перший раз, мені було дуже страшно, але водночас була гордість, що хоч трішки, але пробігла. Я пережила дуже важкі моменти і зараз рада, що можу ходити і бігати. Відомий американський протезист Пітер Гарш подарував мені бігові протези і з того моменту я знову полюбила біг. За тиждень в мене буде перший марафон, але у мене класні реабілітологи та тренери, які займаються зі мною і заставляють працювати. Мене підтримує моя родина: моя мама, брат, племінниця, сестра. Перед Бостонським марафоном на п’ять кілометрів, я трішки хвилююся, але вірю, що в мене все вийде, і я хочу бути прикладом для інших людей та дітей», - зазначила Яна.

Торік восени Яна вже брала участь у львівському півмарафоні. Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами і разом з іншими пацієнтами Центру «Незламні», українськими воїнами, здолала символічну «Милю незламності» - довжиною всього у 70 метрів.

До участі в Бостонському марафоні Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали внаслідок терактів та військових дій.

Читайте також: У центрі «Незламні» протезували волонтера, який возив на фронт «бандеромобілі»

Ще одна мета виступу Яни в Бостоні – благодійна. Це збір на спортивний протез для важкопораненого захисника, пацієнта центру «Незламні», який втратив кінцівку на війні. Олександр Рясний родом із Запоріжжя. Він служить з 2011-го, був в АТО, потім в ООС, захищав Україну й під час повномасштабної війни. Боронив рідний Запорізький напрям, коли торік у вересні поряд з ним розірвався снаряд. Втратив праву ногу. Нині опановує звичайний протез, планує повертатися на службу і мріє бігати.

Дванадцятирічна Яна Степаненко, яка втратила дві ноги через війну, пробіжить Бостонський марафон на протезах / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, родина Степаненків повернулася в Україну після року реабілітації та протезування в Сан-Дієго (США). Наталія та 12-річні двійнята Яна і Ярослав тепер житимуть у Львові та будуть проходити реабілітацію в Національному центрі «Незламні».

Зі Львова на лікування до США сім'я Степаненків вирушила наприкінці червня 2022 року. Наталія з 11-річними дітьми потрапили під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Жінка втратила одну кінцівку, її донька – обидві. Син, який єдиний уцілів, відтоді став їхньою опорою і підтримкою.

13 квітня росіяни керованою ракетою «Точка-У» вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де відбувалася евакуація мирних жителів. Внаслідок цього теракту загинули 57 людей, з них 38 – одразу на вокзалі, решта померли у лікарні. Серед загиблих – п'ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-