До Львова зі США повернулася родина Степаненків, яких поранило на вокзалі в Краматорську

До Львова зі США повернулася родина Степаненків, яких поранило на вокзалі в Краматорську

Фото
Укрінформ
Родина Степаненків, яких поранило під час обстрілу на вокзалі в Краматорську, повернулася в Україну після року реабілітації та протезування в Сан-Дієго (США). Наталія та 12-річні двійнята Яна і Ярослав тепер житимуть у Львові та будуть проходити реабілітацію в Національному центрі «Незламні».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми почали в Америці ходити, а Яна навіть їздити на велосипеді і бігати. Тренування донька хоче продовжувати тут, на вихідних візьме участь у Львівському півмарафоні незламності. Донька готова показувати діткам, які втратили кінцівки, що можна продовжувати жити повноцінно: бігати, танцювати, плавати і навіть бути моделлю. В Сан-Дієго ми познайомилися зі знаменитою Лорен Вассер, яка теж втратила обидві ноги і має протези. Вона дуже підтримала Яну, а тепер завдяки підтримці там ми приїхали, щоб підтримувати інших дітей тут», – сказала мама сімейства Наталія Степаненко.

До Львова зі США повернулася родина Степаненків, яких поранило на вокзалі в Краматорську / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Яна з мамою, які отримали протези в США, продовжать відновлення у Національному реабілітаційному центрі «Незламні». Сьогодні їм провели екскурсію новим корпусом реабілітації, і вони вражені змінами, що відбулися за рік, адже можливості не поступаються клінікам Америки. Мало того, Яна стала обличчям кампанії зі збору коштів на обладнання для реабілітаційного відділення UNBROKEN Kids (на базі лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова, де лікувалася дівчинка). Його планують відкрити уже у вересні.

Читайте також: Сім'я Степаненків, яких поранило на вокзалі в Краматорську, прибула на реабілітацію до США

«Я буду підтримувати дітей, буду сама займатися. Буду казати, щоб вони не здавалися, що все попереду, що все можливо», – зазначила Яна.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, який теж зустрічав Степаненків, міська рада допоможе сім'ї з помешканням та зі школою, щоб відповідали потребам дітей, які 1 вересня підуть до сьомого класу.

«Окрім цього, кожного року Яні потрібно змінювати протез, бо вона росте. Тому наше завдання – вибудувати якісне протезування у Львові, щоб такі діти, як Яна, не покидали країни та свого звичного життя», – додав мер.

Як повідомляв Укрінформ, зі Львова на лікування до США сім'я Степаненків вирушила наприкінці червня 2022 року. Наталія з 11-річними двійнятами Яною та Ярославом потрапили під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Жінка втратила одну кінцівку, її донька – обидві. Син, який єдиний уцілів, відтоді став їхньою опорою і підтримкою.

13 квітня росіяни керованою ракетою «Точка-У» вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де відбувалася евакуація мирних жителів. Внаслідок цього теракту загинули 57 людей, з них 38 – одразу на вокзалі, решта померли у лікарні. Серед загиблих – п'ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-