В Україні від початку року прийняли ще понад пів сотні військових стандартів

В Україні від початку року прийняли ще понад пів сотні військових стандартів

Укрінформ
У Міністерстві оборони, Збройних силах України й інших складових сектору безпеки та оборони держави від початку року запроваджені 54 військові стандарти, частина з них - стандарти НАТО.

Про це повідомили в Міноборони, передає Укрінформ.

Ідеться, зокрема, про стандарти щодо експлуатації озброєння та військової техніки, безпеки зберігання боєприпасів і вибухових речовин, управління військами, застосування комунікаційних й інформаційних систем, а також стандартів щодо якості товарів, інженерного, авіаційного і медичного забезпечення.

Як пояснив заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк, ці стандарти засновані на відповідних основоположних стандартах Північноатлантичного альянсу, запровадження їх підвищує ефективність ЗСУ й інших складових Сил оборони України.

8 із 54 прийнятих стандартів передбачені Цілями партнерства Україна - НАТО. Стосуються вони, зокрема, проведення тактичних сухопутних операцій, хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного захисту, транспортного забезпечення перевезень, медичного забезпечення, застосування комунікаційних та інформаційних систем.

За словами Гаврилюка, цьогоріч Міноборони України розробило і прийняло два національні стандарти системи керування життєвим циклом озброєння та військової техніки.

Читайте також: У Міноборони представили інноваційні рішення щодо цифровізації стандартів НАТО

«Україна чітко дотримується взятих на себе зобов’язань навіть в умовах широкомасштабної війни. Запровадження стандартів НАТО передбачено планом пріоритетних дій уряду у 2024 році. Нагадаю, що у рамках пакету Цілей партнерства України з НАТО нашій країні було запропоновано запровадити до 2025 року 219 стандартів Альянсу», - зазначив заступник міністра.

За його даними, станом на січень цього року в НАТО діяло загалом 1135 стандартів. Наразі із 219 рекомендованих Україна вже запровадила 190. Ще 128 стандартів запроваджені в ініціативному порядку.

До кінця року заплановано прийняти ще близько 40 стандартів НАТО у складових сектору безпеки та оборони.

Наголошується, що чисельність стандартів Альянсу не є константою. Їх постійно переглядають та змінюють, додають нові, деякі скасовують або переглядають.

Читайте також: Рада ухвалила закон про медичне забезпечення ЗСУ за стандартами НАТО

Основною функцією стандартів НАТО є взаємосумісність збройних сил. Ця мета закріплена у Хартії про особливе партнерство між Україною й Альянсом, підписаній у 1997 році.

Стандарти НАТО регламентують різні сфери діяльності складових сектору безпеки та оборони – від спільної термінології до уніфікації технічних процесів, взаємосумісності озброєння і військової техніки, процедур управління військами й повсякденної діяльності збройних сил членів Альянсу та країн-партнерів.

Військовий стандарт встановлює правила й настанови щодо діяльності у сфері оборони для загального та неодноразового використання. Спрямований він на досягнення оптимального рівня впорядкування у певній сфері.

Як повідомляв Укрінформ, за минулий рік в Україні запровадили 134 стандарти НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-