Рада ухвалила закон, що забороняє дізнавачам займатися забезпеченням прав затриманих

Рада ухвалила закон, що забороняє дізнавачам займатися забезпеченням прав затриманих

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих та осіб, взятих під варту».

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №9088 була підтримана 300 голосами народних депутатів.

Метою закону є правове врегулювання питань, що пов’язані із застосуванням військовослужбовцями Національної гвардії України заходів примусу, зокрема, фізичного впливу, спеціальних засобів, зброї, озброєння та бойової техніки.

Читайте також: В Україні майже третина відділків поліції має систему «Custody Records»

Документом передбачається, що службові особи, відповідальні за перебування та забезпечення дотримання прав затриманих, будуть входити до штату органу, в якому функціонує підрозділ органу досудового розслідування, що надасть можливість підпорядкувати таких осіб не керівникам слідчих підрозділів, а керівнику самого органу.

Підготовленим до другого читання документом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, вивести посаду службової особи, відповідальної за перебування та забезпечення дотримання прав затриманих зі складу підрозділу органу досудового розслідування.

Водночас передбачено розширення кола посадових осіб, які не можуть бути особою, відповідальною за перебування та забезпечення прав затриманих.

Читайте також: Малюська - про платні камери в СІЗО Києва: Шалено популярні, вільних місць немає

Також запропоновано законодавчо закріпити функціонування в установах попереднього ув’язнення осіб, відповідальних за перебування та забезпечення прав осіб взятих під варту, за аналогією, що запроваджена в підрозділах органів досудового розслідування.

Окрім того, доповнюється перелік обов’язків, які покладені на службових осіб, відповідальних за перебування та забезпечення дотримання прав затриманих.

Очікується, що ухвалення закону дозволить удосконалити механізм та посилити ефективність забезпечення дотримання прав затриманих осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня 2023 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проєкт закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих та осіб взятих під варту. Законодавча ініціатива тоді була підтримана 313 голосами народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-