Фейки ворога треба швидко розбивати фактами - журналіст

Фейки ворога треба швидко розбивати фактами - журналіст

Відео
Укрінформ
Протистояти дезінформації ворога можна швидкою реакцією з правдивою інформацією натомість.

Таку думку висловив журналіст Сергій Пейчев у черговому випуску проєкту «Про війну».

«Найперший метод боротьби з дезінформацією – це говорити правду трохи швидше, ніж ворог закидає свою брехню. Бо будь-яку їхню «дезу» можна швидко розбити фактами, тому що вона виглядає смішною», - вважає Пейчев.

Тим часом, на думку журналіста, зволікання із відповіддю на дезінформацію породжує чутки й домисли, які потім складно спростувати - як у випадку зі збитим російським військово-транспортним літаком, де нібито були українські полонені.

Читайте також: У Берліні представили українське дослідження про російську дезінформацію

«Наприклад, збили літак, і всі (гадають – ред.) – ми чи не ми (українська сторона – ред.). Ми мовчимо якийсь час, і люди починають вигадувати, будувати свої версії, з’являється мільйон ідіотських версій, які фактами вже важко перебити. Тут головне – швидка реакція і правда», - наголосив Пейчев.

Водночас журналіст застеріг від дезінформації, яку продукують деякі вітчизняні експерти - часто керуючись не фактами й реальністю, а власними домислами і міркуваннями - і порадив, як цьому протистояти.

Читайте також: Військовий порадив джерела інформації, яким можна довіряти під час війни

«Подивіться, що експерт говорив рік-два-три тому і чи щось збігається (з реальністю – ред.) чи він молов якусь дурню. Боротися (з дезінформацією – ред.) треба, піднімаючи рівень інтелекту населення та медіаграмотністю. Відкрийте Вікіпедію і подивіться, де ця людина була раніше, що робила й говорила. Про них є багато інформації, і це не так важко зробити. Ви ж коли споживаєте продукти, дивитесь термін їхньої придатності – ось так само й у випадку соцмереж», - зазначив Пейчев.

Учасники спільного проєкту Укрінформу та Центру протидії дезінформації при РНБО «Про війну» говорять про фронт, фейки, мобілізацію та найважливіші проблеми на війні.

Ведучі – керівник Центру протидії дезінформації РНБО лейтенант Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади «Азов» НГУ Дмитро «Дипломат». Вони запрошують до студії військових ЗСУ та експертів, громадських активістів, медійних персон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-