У Канаді благодійна фундація зібрала для України у перший рік війни майже $60 мільйонів

У Канаді благодійна фундація зібрала для України у перший рік війни майже $60 мільйонів

Укрінформ
Російське повномасштабне вторгнення до України спричинило багаторазове зростання благодійних внесків у Канаді.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів голова Ради директорів Канадсько-української фундації Віктор Гетьманчук.

“Десять років тому, коли розпочалася окупація Криму, ми зібрали 1,7 млн дол. на допомогу. Наступні роки ми поволі зростали й стабільно збирали по 2-3 млн дол. на рік, які використовували на втілення різних проєктів. Коли ж розпочалося повномасштабне вторгнення, то пожертви злетіли до небес: до кінця року ми отримали близько 60 млн дол., хоча сподівалися лише подвоїти минулорічні показники”, - сказав Гетьманчук.

Він зауважив, що “в 2022 році пожертви нам приходили вже не лише від малих донорів, а й від інституційних, в тому числі федерального та провінційних урядів”.

Утім, з часом обсяг пожертв почав швидко зменшуватися, хоча досі суттєво перевищує довоєнний. “На жаль, тепер ми отримуємо щонайбільше 25% від обсягу пожертв 2022 року. Тим не менше, протягом останніх двох років ми розпочали багато проєктів, і десятки з них досі втілюються”, - зазначив благодійник.

За його словами, останні два роки КУФ виділяв щомісяця близько 2 млн дол. на різноманітні гуманітарні проєкти. “Утім, у нас залишилося лише близько 10 млн дол., тож темп витрачання довелося знизити, переглянувши всі наші програми”, - зауважив він.

Читайте також: Діаспора закликає уряд Канади збільшити військову допомогу Україні

Водночас, за словами Гетьманчука, за два роки у канадських волонтерів закінчується фізичний ресурс. “Наші волонтери в Канаді вже втомилися, й деякі програми будуть закриті не через брак коштів, а через відсутність рук. У нас тепер не завжди є люди, охочі, скажімо, зустрічати новоприбулих в аеропорту”, - зазначив благодійник.

Він зауважив що частково цю роботу перебирають на себе самі новоприбулі, які вже освоїлися на новому місці. “Я знаю людей, які користувалися послугами благодійних організацій, що безоплатно надають продукти харчування, а згодом самі почали волонтерити у них. Таким є життєвий цикл: нові мігранти мають заміняти старших, які їм допомагали освоїтися”, - зазначив Гетьманчук.

Як повідомлялося, трьом найбільшим благодійним фондам України за пів року задонатили 8,4 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-