Поліція вже задокументувала понад 114 тисяч воєнних злочинів

Поліція вже задокументувала понад 114 тисяч воєнних злочинів

Укрінформ
Слідчі Національної поліції України (НПУ) вже задокументували понад 114 тисяч воєнних злочинів, скоєних від початку повномасштабної війни з РФ.

Про це заявив голова НПУ Іван Вигівський під час зустрічі з естонською делегацією на чолі з гендиректором Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонської Республіки Егертом Белічевим, а також Надзвичайним та Повноважним Послом Естонії в Україні Аннелі Кольк, інформує Департамент комунікації Нацполіції, передає Укрінформ.

"Вигівський підкреслив, що Національна поліція працює в складних умовах, коли додалося багато функцій – з евакуації громадян, розмінування територій, документування вже понад 114 тисяч воєнних злочинів та обороні країни", - зазначається у повідомленні.

За інформацією НПУ, під час цієї зустрічі українські та естонські поліцейські поновили реалізацію спільного безпекового проєкту "Розвиток можливостей керівної ланки регіонального рівня та лідерства у центральному органі управління поліції, Головних управліннях Національної поліції в Чернігівській та Кіровоградській областях за допомогою досвіду Східної та Південної префектур Департаменту поліції та прикордонної служби Естонії".

Його впровадження планувалося у 2022-2023 роках, але через повномасштабну війну з РФ цей проєкт був призупинений.

"Зараз його відновлюють та впроваджуватимуть також на території третьої області – Житомирської, адже Естонія взяла на себе відновлення Житомирської області України", - розповіли у пресслужбі.

Читайте також: У Польщі закликали біженців з України свідчити про воєнні злочини РФ

Проєкт запроваджується за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку, і вже цьогоріч у рамках проєкту 36 поліцейських керівної ланки трьох областей зможуть під час тренінгів перейняти методи й практики роботи поліції Естонії.

Керівник Нацполіції висловив подяку естонській стороні за співпрацю та підтримку.

"У нас є штурмова бригада "Лють", яка бере безпосередню участь у бойових діях разом з Силами оборони. Ми отримали величезний досвід, яким готові поділитися з вами, оскільки у вас такий же скажений сусід поруч, як і в нас", - сказав він.

Вигівський акцентував увагу на тому, що попри війну Нацполіція постійно вдосконалюється.

"Нам дуже важлива ваша підтримка і цей проєкт, щоб навчитися у вас тому, що ми зможемо максимально використовувати", - заявив глава НПУ.

Белічев зазначив, що їхнє співробітництво з українською поліцією значно розширилося після повномасштабного вторгнення РФ. За його словами, поглиблення досвіду щодо управління кризами та дій в умовах війни цінне для обох країн.

"Ми готові перейняти ваш досвід, щоб посилити наш потенціал у захисті безпеки нашої держави, наших громадян у випадку конфліктів. Крім того, ми хочемо якомога краще підготуватися до потенційних загроз від терористів, які сидять у кремлі", - поінформував гендиректор Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії.

Він висловив думку, що впровадження цього проєкту допомагатиме у проведенні поточних реформ в Україні.

Надзвичайний та Повноважний Посол Естонії в Україні Аннелі Кольк запевнила у підтримці України і висловила переконання, що цей проєкт стане прикладом для наслідування іншими державами у підтримці України.

Естонських колег ознайомили з роботою Ситуаційного центру Міністерства внутрішніх справ, який цілодобово моніторить безпекову ситуацію в країні та забезпечує оперативне реагування.

Делегація Естонії ознайомилася також із роботою слідчих, криміналістичних підрозділів, які документують воєнні злочини РФ. Їм розповіли про можливості підрозділів кримінального аналізу та кіберполіції - йшлося про ідентифікацію за допомогою необхідних програм та сервісів воєнних злочинців.

Вигівський із Белічевим відвідали відбудований Ірпінський відділ поліції, який раніше був знищений внаслідок російських обстрілів. Естонські колеги вшанували памʼять загиблих поліцейських та запалили лампадку у сквері імені Сергія Близнюка - поліцейського, який героїчно загинув в Ірпені, рятуючи місцевих.

Як повідомлялося, НПУ отримала від США новий пакет технічної допомоги для документування злочинів РФ, до якого увійшли авто, дрони, системи наземного лазерного сканування та ДНК-лабораторія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-