У березні перші 40 постраждалих від сексуального насильства під час війни отримають компенсації

У березні перші 40 постраждалих від сексуального насильства під час війни отримають компенсації

Укрінформ
В Україні стартував пілотний проєкт невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У рамках тестової фази з 1 по 31 березня виплати отримають 40 постраждалих.

Про це заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на міжнародній конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом з Глобальним фондом тих, хто пережив насильство, та Урядовою уповноваженою з питань гендерної рівності... ми ініціювали розробку та впровадження пілотного проєкту невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом... 29 лютого ми офіційно стартували з цим проєктом - провели перше установче засідання Наглядової ради, затвердили документи та склад робочих органів, необхідних для початку тестової фази проєкту. В рамках першої тестової фази з 1 по 31 березня 40 постраждалих пройдуть процедури, необхідні для того, щоб отримати відповідні статуси та перші проміжні репарації», - сказала Стефанішина.

Вона поінформувала, що повномасштабне розгортання проєкту заплановане на 15 квітня, сума репарацій становить 3 тис. євро. Термін пілотної фази - до кінця жовтня 2024 року.

Коментуючи проєкт у кулуарах конференції, Стефанішина зазначила, що він здійснюється у партнерстві з Фондом Муквеге, який співпрацює з постраждалими від сексуального насильства під час війни і на основі його протоколів, верифікованих міжнародними організаціями. Отримувачами перших проміжних компенсацій стануть 40 громадян, які після повномасштабного вторгнення зверталися до громадських організацій, центрів допомоги врятованим або у правоохоронні органи і готові пройти всі необхідні процедури.

Читайте також: 60 історій українських жінок: у Варшаві представили рапорт про сексуальні злочини росіян

«У світі є досвід роботи з жертвами воєнних злочинів, зокрема, в африканських країнах, у Колумбії. Унікальність цього проєкту полягає в тому, що він вперше впроваджується у взаємодії з урядом... Він уже сьогодні є елементом майбутньої справедливості і майбутньої відповідальності РФ... Ми зробимо висновки з реалізації проміжного проєкту і після жовтня будемо розгортати його більш масштабно і, можливо, брати до уваги й інші злочини, а не тільки сексуального характеру», - зазначила віцепрем'єрка.

Репарації постраждалим від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, (СНПК) мають бути доступними незалежно від того, чи звернулися ці особи до правоохоронних органів. Про це під час конференції заявив генпрокурор Андрій Костін.

Костін висловив вдячність усім інституціям та міжнародним партнерам, долученим до реалізації пілотного проєкту з виплати грошових компенсацій для постраждалих від цього виду злочинів.

За його словами, необхідно здійснити системні регуляторні зміни, аби запустити цей необхідний та своєчасний проєкт.

Читайте також: Кулеба: У Римському статуті немає жодного злочину, якого б РФ не вчинила під час війни проти України

"Зокрема, необхідно врегулювати отримання статусу постраждалої особи (від цього виду злочинів - ред.). Це є важливою формою визнання, на яку вказали ті, хто пережив злочини СНПК, і опитані у рамках дослідження Глобального фонду постраждалих. Такі репарації мають бути доступними незалежно від звернення постраждалої особи до правоохоронних органів", - зазначив генпрокурор.

За його словами, компенсація шкоди - це дієвий спосіб забезпечити відчутну, дієву справедливість.

Окремо очільник ОГП заявив, що згадане ним дослідження Глобального фонду постраждалих показує, що потерпілі від цього виду злочинів потребують не лише фінансової підтримки.

Костін поінформував, що цим особам необхідна медична допомога, доступна та тривала психологічна та психіатрична допомога, психологічна підтримка потерпілих та членів їхніх родин під час судових слухань.

Він сказав, що надважливими також є безпека, соціальна і юридична допомога, працевлаштування, можливості перекваліфікації, навчання, забезпечення житлом, допомога з оформленням документів тощо.

"Отже, наша спільна мета - забезпечити комплексну всебічну допомогу на всіх стадіях кримінального провадження. При цьому важливо забезпечити чітке та прозоре регулювання, щоб доступ до цієї допомоги був простим та зручним для всіх постраждалих", - розповів генпрокурор.

Окремо керівниця управління щодо розслідування СНПК Департаменту війни ОГП Анна Сосонська закцентувала увагу на збільшенні кількості зафіксованих фактів цього виду злочинів і зазначила, що людям почали довіряти правоохоронцям.

"Напевно, наша з вами основна місія, коли ми тільки починали роботу нашої групи, була у тому, щоб показати людям людське обличчя правоохоронної системи, щоб пояснити наші цінності, допомогти кожному, хто цього потребує, хто потребує правосуддя, надати чесну інформацію у комунікації з суспільством. І переконати тих, хто зараз лише розмірковує про можливість співпраці з правоохоронними органами, що це не страшно, що ми не стигматизуємо, що ми готові пройти цей шлях разом із ними, якщо вони нам це дозволять", - заявила вона.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні від початку повномасштабної війни зареєстровано 274 справи за статтею «сексуальне насильство».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-