В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни - Зеленська

В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни - Зеленська

Укрінформ
В Україні від початку повномасштабної війни зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Про це розповіла перша леді Олена Зеленська під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки", передає Укрінформ.

"Офіс генерального прокурора станом на сьогодні розслідує 274 кримінальних провадження за фактом сексуального насильства під час війни. Цифра росте і, як не дивно говорити про це в межах цієї теми, але це позитивний маркер. Він свідчить про те, що постраждалі з часом усе більше наважуються говорити і свідчити", - зазначила Зеленська.

За її словами, не всі наважуються говорити на цю тему, але ті, хто знайшов у собі сили, є дуже відважними людьми.

Перша леді підкреслила, що багато з них не тільки дають свідчення, а приходять, щоб допомогти іншим.

"Вони перетворюють свою травму на силу. Це жінки й чоловіки, які пройшли тортури, невизначеність, відчай, а зараз адвокатують питання постраждалих від насильства, знімають документальні відео, привертають увагу до російського насильства та його жертв", - сказала Зеленська.

Читайте також: В ЄС погодили перший законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок

Дружина президента також наголосила на необхідності вирішення питання про невідкладні репарації для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

«Усі люди з досвідом полону, насильства, катувань стикаються далі з однаковими труднощами. І це не тільки психологічні проблеми, соціальні, юридичні, але й ще й економічні. Тому що для того, аби відновитися, потрібен ресурс. Постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на класичні репарації, не можуть чекати, коли закінчиться війна і Росія сплатить відшкодування. Тому діяти потрібно негайно. Ось чому одна з важливих тем сьогодні – це проєкт невідкладних проміжних репарацій», - сказала Зеленська.

За її словами, це має бути спільна робота багатьох структур: і Офісу віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, і урядового уповноваженого з питань гендерної політики, і Глобального фонду тих, хто пережив насильство, та багатьох інших міжнародних громадських і урядових організацій. «І найважливіше, що ця робота має проводитись у тісній співпраці з постраждалими», - додала перші леді. 

Вона підкреслила, що репарації тим, хто постраждав від сексуального насильства, - це не тільки економічна підтримка, це важливий крок до відновлення глобальної справедливості.

Зеленська нагадала, що рік тому Україна приєдналася до Глобального альянсу з протидії сексуальному насильству, який було ініційовано урядом Великої Британії, і за цей рік багато зроблено, тому дуже важливо почути сьогодні і результати міжнародних зусиль. 

«Справедливість для українських постраждалих зараз – це нині дзеркало для всього світу. Ми не можемо відмінити той біль, який завдав агресор, але маємо допомогти знайти полегшення», - зазначила дружина Президента.

Читайте також: 60 історій українських жінок: у Варшаві представили рапорт про сексуальні злочини росіян

Як повідомляв Укрінформ, у червні минулого року Офіс віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) запустили інформкампанію для привернення уваги суспільства до проблеми та діяльності Центрів допомоги врятованим.

Кампанія стартувала у Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах війни.

У центрах допомоги врятованим, що діють у різних регіонах України, безоплатно надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від війни, зокрема жертвам сексуального насильства, пов’язаного з війною. Тут також можна проконсультуватися щодо гуманітарної та медичної допомоги, знайти тимчасовий прихисток, розв’язати юридичні питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) тощо.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-