В ЄС погодили перший законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок

В ЄС погодили перший законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок

Укрінформ
Країни-члени ЄС та їхні законодавці досягли у вівторок згоди щодо першого проєкту правил блоку для боротьби з насильством щодо жінок.

Як передає Укрінформ, про це повідомили Європейський парламент та офіційні особи, інформує AFP.

Законопроєкт має на меті захистити жінок у 27 країнах ЄС від насильства за ознакою статі, примусових шлюбів, каліцтва жіночих статевих органів та домагань в мережі Інтернет.

Європейська комісія вперше запропонувала розглянути цей проєкт ще 8 березня 2022 року.

"Це чітке повідомлення всьому ЄС про те, що ми серйозно ставимося до насильства щодо жінок", — сказала депутат парламенту ЄС Френсіс Фіцджеральд журналістам у Страсбурзі.

"Це директива, про яку жінки та дівчата в усьому ЄС просили понад 30 років", — сказала інший законодавець, Евін Інчір зі Швеції.

"Уперше в історії ми криміналізуємо широко поширені форми кібернасильства, такі як обмін інтимними зображеннями без згоди особи", — заявила Віра Йоурова, віцепрезидент Європейської комісії з цінностей та прозорості.

Зазначається, що законопроєкт криміналізує такі дії як кіберпереслідування та кіберрозпалювання ненависті чи насильства в країнах ЄС

Однак він не містить загальноприйнятого визначення поняття зґвалтування, питання - яке виявилося найбільш суперечливим пунктом у переговорах політиків.

"Незважаючи на те, що текст не містить визначення зґвалтування, країни-члени намагатимуться підвищити обізнаність про те, що статеві стосунки без згоди вважаються кримінальним злочином", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Куди звертатися жертвам домашнього насильства - роз'яснення Нацполіції

Європарламент та щонайменше десяток країн ЄС, включаючи Бельгію, Грецію та Італію, хотіли включити визначення зґвалтування у текст документа.

Але низка інших країн, включаючи Францію, Німеччину та Угорщину, виступили проти цього, стверджуючи, що органи ЄС не мають компетенції у цьому питанні.

Як повідомляв Укрінформ, за останніми оцінками організації ООН, яка займається розширенням прав та можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-