НАЗК запускає відкриту базу даних іноземного обладнання, яке Росія використовує для виробництва зброї

НАЗК запускає відкриту базу даних іноземного обладнання, яке Росія використовує для виробництва зброї

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції запускає першу у світі відкриту базу даних іноземного обладнання, яке Росія використовує для виробництва власної зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомило НАЗК.

За даними агентства, більшість своєї зброї росіяни досі виробляють за допомогою промислового обладнання іноземного походження, адже самі не мають необхідної експертизи й матеріально-технічного забезпечення.

Приміром, російський завод, який виробляє ракети для зенітних ракетних комплексів С-300 й С-400, використовує південнокорейські та японсько-німецькі верстати. Чеські верстати працюють на Воткінському заводі в РФ, який виробляє балістичні ракети Іскандер-М і міжконтинентальні балістичні ракети «Тополь-М».

Так, у новому модулі «Інструменти війни» на порталі НАЗК «Війна і санкції» вже опубліковані понад 270 одиниць різного іноземного обладнання. Там можна знайти, зокрема, детальну інформацію про відповідні бренди, які досі потрапляють у Росію, та моделі окремих верстатів, російських виробників зброї і її складових, які використовують іноземне обладнання, їхню летальну продукцію, постачальників та імпортерів.

За словами виконувача обов'язків голови НАЗК Ярослава Любченка, відкритість таких даних має вплинути як на посилення експортного контролю, так і на відслідковування ланцюжків постачання іноземного обладнання серед міжнародних партнерів України.

Читайте також: Європейські країни мають уніфікувати виробництво зброї - віцеканцлер ФРН

«На другий рік повномасштабної війни проти України, росія продовжує збільшувати обсяги виробництва власної зброї. Безпрецедентна кількість санкцій, на жаль, не заважають агресору і надалі отримувати необхідне іноземне обладнання та запчастини до нього. «Інструменти війни» – унікальний ресурс, який не має аналогів у світі. Ця база даних допоможе цивілізованому світу відрізати росію від іноземного технологічного обладнання», – зазначив Любченко.

У НАЗК нагадали, що кілька місяців тому агентство запустило Єдину базу іноземних компонентів у зброї.

Як повідомляв Укрінформ, за даними спільного розслідування видань The Insider та IrpiMedia, провідні італійські збройові компанії Beretta та CD Europe S.R.L, попри санкції, продовжують постачати Росії снайперські гвинтівки, пістолети та боєприпаси до них.

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-