Міжнародна група Bring Kids Back UA заслухала звіти про депортацію українських дітей Росією

Міжнародна група Bring Kids Back UA заслухала звіти про депортацію українських дітей Росією

Укрінформ
Учасники Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA на засіданні у форматі відеоконференції заслухали звіти щодо депортації українських дітей Росією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

У другому засіданні групи взяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і директор Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів баронеси Гелена Кеннеді.

Кеннеді модерувала зустріч, під час якої у фокусі уваги був обмін інформацією з метою поглиблення знань членів Міжнародної експертної групи про обставини та умови депортації та насильницького переміщення українських дітей, ідеться у повідомленні.

На зустрічі відбулися закриті презентації найповніших на сьогодні звітів про викрадення дітей і російську політику усиновлення, паспортизації, індоктринації та мілітаризації українських дітей.

Це дало членам групи змогу узгодити розуміння депортації та повернення українських дітей для подальшого напрацювання механізмів їхнього повернення.

Експертка Московського механізму ОБСЄ докторка Еліна Штейнерте презентувала висновки Звіту про порушення та недотримання міжнародного гуманітарного права та права прав людини, воєнні злочини тіа злочини проти людяності, пов’язані з примусовим переміщенням та/або депортацією українських дітей до Російської Федерації.

Читайте також: ЄС може ввести санкції проти білорусів, причетних до викрадення дітей з України - ЗМІ

Виконавчий директор Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я Натаніель Реймонд представив висновки Обсерваторії конфліктів у двох доповідях: “Системна програма Росії з перевиховання та усиновлення українських дітей” і “Співпраця Білорусі з Росією в систематичній депортації українських дітей”.

Після презентацій Кеннеді зауважила, що “почуті сьогодні висновки відображають серйозні порушення міжнародного права, які мають негайно припинитися. Я високо оцінюю надважливу роботу Московського механізму ОБСЄ та Єльської лабораторії гуманітарних досліджень, які висвітлюють ці критичні питання. Ми повинні залишатися непохитними в нашому прагненні возз’єднати українських дітей з їхніми сім'ями та їхніми громадами”.

Створена в межах президентської ініціативи Bring Kids Back UA Міжнародна експертна група залучає незалежних експертів для розробки механізмів повернення тисяч українських дітей, незаконно депортованих до Росії чи насильницьки переміщених на тимчасово захоплені території України.

Читайте також: Костін обговорив з учасниками Гельсінської комісії США запобігання депортації українських дітей

У зустрічі взяли участь професор, завідувач кафедри міжнародного права імені Емілі та Ернеста Вудраффів, співдиректор Центру міжнародного права імені Діна Раска Школи права Університету Джорджії, колишня спеціальна радниця прокурора Міжнародного кримінального суду з питань дітей, які постраждали від збройних конфліктів, Діана Марі Аманн, генеральний секретар Глобального кампусу з прав людини, професор міжнародного права прав людини Віденського університету, колишній незалежний експерт, який очолював Глобальне дослідження ООН щодо дітей, позбавлених волі, колишній спеціальний доповідач ООН з питань катувань, професор Дж. Манфред Новак, виконавчий директор Інституту Даллера з питань дітей, миру та безпеки Шеллі Вітман, виконавчий директор Спілки з глобальних проблем дітей Джорджтаунського університету Джилліан Хюбнер, директор департаменту міжнародних і конституційних справ уповноваженого з прав дитини Польщі Агата Яжшталь, колишній уповноважений з прав дитини Польщі Міколай Павляк, радниця з питань конфліктної та гуманітарної політики та адвокації Save the Children UK Нарміна Стрішенець, виконавчий директор Українського бюро Міністерства міжнародних справ Канади Каті Чаба, старший радник з питань захисту дітей, член Групи з питань безпеки людини НАТО Алек Варго, старша радниця з питань закордонних справ, керівниця групи підтримки України Центру європейської політики Роксана Крістеску, старша радниця з питань захисту прав дитини в Save the Children Ксенія Карагяур, політичний радник Представництва Європейського Союзу в Україні Ондрей Вагнер, засновник і президент “Яхад – Ін Унум”, професор Джорджтаунського університету Патрік Дебуа, старший викладач кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія” Сергій Петухов.

Читайте також: Зеленська на сесії ПАРЄ закликала посилити боротьбу за повернення українських дітей

З української сторони у зустрічі взяли участь начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Юлія Усенко, представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ірина Суслова, керівник Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова, радник керівника Офісу Президента Владислав Власюк.

Як повідомляв Укрінформ, у січні відбулося перше засідання Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, яка розроблятиме механізми та практичні кроки для повернення українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-