Психологічний стан українців поліпшився порівняно з початком повномасштабної війни

Психологічний стан українців поліпшився порівняно з початком повномасштабної війни

Опитування
Укрінформ
Українці станом на січень поточного року оцінюють свій психологічний стан значно краще, ніж на початку повномасштабного вторгнення, однак їхній рівень задоволеності своїм життям знизився порівняно з 2022 роком.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року. 

За даними опитування, оцінюючи власний психологічний стан на 24 лютого 2022 року (на початок повномасштабної війни) за шкалою від 0 до 10, де 0 означає «максимальний рівень спокою, упевненості», а 10 відповідає максимальному рівню паніки, страху, невпевненості, респонденти його оцінили в середньому 7 балами (49% оцінили балами від 8 до 10, що відповідає високому рівню паніки, страху, невпевненості).

Оцінюючи власний психологічний стан на час проведення опитування (у січні 2024 року), респонденти його оцінили в середньому 5,9 балами. При цьому частка тих, хто оцінив його балами від 8 до 10, зменшилася порівняно з початком війни з 49% до 25%, що свідчить про істотне покращення психологічного стану порівняно з початком війни. Разом з тим, цей показник є гіршим, ніж у лютому-березні 2023 року, коли він становив в середньому 5,1 бала.

Читайте також: Понад 60% українських біженців хочуть повернутися додому - ООН

Як зазначають соціологи, рівень задоволеності громадян України життям зростав протягом останнього десятиліття перед початком повномасштабної війни і у 2017-му та 2022 роках був вищим порівняно з 2011 роком (відповідно 5,1; 5,2 і 4,5 бала за шкалою від 1 до 10, де «1» означає, що респондент «абсолютно не задоволений», а «10» – «абсолютно задоволений» своїм життям). У січні 2024 року порівняно з 2022 роком зафіксоване зниження цього показника до 4,7 бала.

Найбільше знизився рівень задоволеності життям порівняно з вереснем-жовтнем 2022 роком у західному регіоні (з 6,1 до 4,9 бала). Як і у вересні-жовтні 2022 року, найменшою мірою задоволені життям жителі південного регіону (3,9 бала), тоді як в інших регіонах – від 4,5 балів (на сході) до 4,9 балів (на заході та в центрі країни).

Відчуття задоволеності життям знижується із віком опитаних (від 5,1 балів серед тих, кому менше 30 років, до 4,2 балів серед тих, кому 60 і більше років).

Порівняно з 2017 роком частка тих, хто в Україні вважає, що більшості людей можна довіряти, зросла з 17% до 27%, але більшість (62%) дотримуються думки, що потрібно бути дуже обережними у стосунках з людьми (у 2017 році таких було 75%).

Читайте також: Коли українці чекають на перемогу у війні з Росією

Соціологічне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова методом face-to-face у 22 областях України та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2000 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Фото: freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-