Україна може дати світові стандарти фіксації екозлочинів - члени Міжнародної робочої групи

Україна може дати світові стандарти фіксації екозлочинів - члени Міжнародної робочої групи

Укрінформ
Україна є першопрохідницею у справі притягнення Росії до відповідальності за екологічні злочини, першим кроком до цього має бути належний збір доказів завданої шкоди.

Про це заявив комісар Європейського Союзу з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініус Сінкевічюс на брифінгу з членами Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми дійсно хочемо притягнути Росію до відповідальності, нам потрібно мати надійні докази, які пізніше можна буде передати до суду та порушити справу щодо відшкодування завданої шкоди. У деяких випадках це можуть бути відмінності у супутникових знімках, наприклад лісу, в інших - можна виміряти підвищений рівень забруднення або бомбардування Росією об'єктів критичної інфраструктури, наприклад водоочисних споруд», - сказав Сінкевічюс.

Він поінформував, що участь у сьогоднішніх дискусіях Міжнародної робочої групи брав генеральний прокурор України. За словами єврокомісара, Євросоюз активно підтримує розслідування Офісу генпрокурора щодо заподіяння шкоди навколишньому середовищу.

Сінкевічюс також зауважив, що у світі було скоєно багато масових злочинів у гуманітарній сфері, винні в яких не були притягнуті до відповідальності. У цьому контекстві він зазначив, що Україна є першопрохідником у справі покарання за екологічні злочини.

Читайте також: Зеленський зустрівся із Міжнародною робочою групою щодо екологічних наслідків війни

Співголова групи ексвіцепрем’єр-міністр і колишній міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем своєю чергою привернула увагу до того, що у світі фактично немає стандартів фіксації екологічних злочинів.

«Можливо, ми побачимо розвиток цього процесу також завдяки тому, як це робиться в Україні. Решта світу може допомогти шляхом навчання суддів або прокурорів, участі в судовому процесі, надання фінансової підтримки», - зазначила Вальстрем.

Віцепрезидент Європейського парламенту, ексміністр міжнародного розвитку Фінляндії Гайді Гаутала акцентувала, що для майбутнього відновлення важлива не лише відповідальність Росії, а й підзвітність українського уряду з огляду на величезні кошти, необхідні для повоєнної відбудови.

«Ми маємо декілька пропозицій стосовно того, як мають відбуватися відновлення та реконструкція за наявності сталого фінансування з урахуванням соціальних та екологічних наслідків. Важлива і зовнішня, і внутрішня підзвітність. Я думаю, що українська влада добре це усвідомлює. А це означає, що громадянське суспільство також відіграватиме важливу роль у цих зусиллях», - зазначила Гаутала.

Як повідомлялося, Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни напрацювала Екологічний договір для України.

Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-