В Австрії вийшла рекомендована для шкіл книга української авторки про війну РФ

В Австрії вийшла рекомендована для шкіл книга української авторки про війну РФ

Фото
Укрінформ
В Австрії вийшла друком німецькомовна книга "Війна Росії проти України: Що це таке? Факти та перспективи" авторства українки Оксани Ставру, яка також рекомендується для читання в австрійських школах.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Відні.

Фото Оксани Ставру
Фото Оксани Ставру

"Завдання книги не в тому, щоб просто перелічити важливі з української точки зору факти про війну Росії проти України, а радше подати їх у контексті суспільно-політичних і культурних реалій та пріоритетів австрійського та німецького суспільств. Книга пояснює Україну місцевим читачам зрозумілою їм мовою, і в буквальному, і в переносному значенні", - зазначила юристка та журналістка Оксана Ставру, яка вже понад 20 років проживає в Австрії.

За її словами, книга призначена для широкого загалу, але підготовлена насамперед з розрахунку на вчителів та учнів старших класів. Вона покликана, зокрема, заповнити той вакуум, який все ще спостерігається в освітніх програмах шкіл на Заході, у тому в Австрії, у питанні війни РФ проти України та розуміння її природи. "Численні фотографії та кольорові елементи, цитати відомих людей, тлумачення окремих понять та додаткова інформація на 110 сторінках книги сприяють легкому засвоєнню інформації та роблять її особливо придатною для молодої читацької публіки", - зазначила авторка.

Читайте також: Захід мусить усвідомити, що Росія кинула йому виклик - історик Плохій

Ставру, яка також є експерткою Медіацентру української громади в Австрії, зазначила, що видана книга є "єдиним виданням такого плану на теренах Німеччини, Австрії та Швейцарії". Центр polis, який діє на замовлення міністерства освіти Австрії з метою просування політичної освіти в австрійських школах, рекомендує книгу як додатковий матеріал для використання під час уроків. Наразі зараз тривають пошуки партнерів, щоб перекласти та адаптувати книгу для використання в інших країнах Європи, зокрема, в освітній системі.

"Книга-довідник" була створена у співпраці з експертами Віденського університету та Дипломатичної академії Відня, вчителями та представниками громадських організацій Австрії.  15 розділів видання включають короткий актуальний аналіз різних аспектів війни РФ проти України, інформацію про взаємозв’язки між історією, культурою та політикою, перебіг бойових дій та український спротив, життя в російській окупації та втрати у війні, а також економічні й політичні наслідки та плани відбудови України.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Василь Химинець відзначив важливість опублікованої книги у боротьбі з брехливими російськими наративами про Україну.

Читайте також: Ініціативу з вивчення глибинної історії України започаткували 90 вітчизняних і зарубіжних істориків

"Важливість книги Оксани Ставру для німецькомовного читача полягає у реальному відтворенні хроніки повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, книга викриває шовіністську та імперіалістичну природу Росії. Ця книга спростовує брехливі російські наративи, що використовуються режимом Путіна для виправдання безпідставної та такої, що суперечить міжнародному праву, брутальної, злочинної війни, яку Росія веде проти українського народу", - заявив посол.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Києві презентували книгу українського та американського історика, професора кафедри української історії в Гарвардському університеті, члена Українського ПЕН та наукової ради "Українського історичного журналу" Сергія Плохія "Російсько-українська війна: повернення історії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-