Збройним силам довіряють 95% українців

Збройним силам довіряють 95% українців

Опитування
Укрінформ
Найбільшу довіру суспільства серед державних та суспільних інститутів мають Збройні сили України - їм довіряють 95% респондентів.

Про це йдеться в результатах соціологічного опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова «Оцінка громадянами ситуації в країні та дій влади. Довіра до соціальних інститутів, політиків, посадовців та громадських діячів (січень 2024 р.)», передає Укрінформ.

«Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних Сил України (їм довіряють 95% опитаних)», - йдеться у повідомленні. 

Водночас високий рівень довіри українці висловлюють добровольчим загонам (85%), ДСНС (82%), Нацгвардії (81%), волонтерським організаціям (78%), ДПСУ (77%).

Своєю чергою Міністерству оборони України довіряють 69% респондентів, а Службі безпеки України - 68% опитаних.

Довіра до Президента України серед українців складає 64%.

Опитані громадяни України також висловлюють довіру до церкви - таких 61%.

Відносно високий рівень довіри українців також мають Національна поліція (58%), громадські організації (55%), Національний банк (53%).

Читайте також: Телемарафону «Єдині новини» довіряють 43 відсотки українців - КМІС

Частіше висловлюється довіра, ніж недовіра, до голови міста (селища, села), в якому живе респондент (відповідно 49% і 43%).

Наразі довіра до ЗМІ України складає відповідно 47%, втім, не довіряють - 43% опитаних.

Рівень довіри суспільства до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини складає 42,5%.

Більшість респондентів висловлюють недовіру державному апарату, тобто чиновникам. Свою недовіру їм висловили 75% українців.

Політичним партіям не довіряють 72% опитаних, Верховній Раді - 70%, судовій системі - 68%.

Уряд України також не отримав високого рівня підтримки серед населення, недовіру висловили 64%.

Окрім того, українці не довіряють прокуратурі (60%), комерційним банкам (53%), а також антикорупційним органам, зокрема САП (52%), НАЗК (51%), НАБУ (51%).

Також частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, профспілкам (не довіряють їм 43%, тоді як довіряють — 23%).

Соціологічне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Читайте також: Українці найгірше ставляться до жителів Росії та Білорусі

Опитування методом face-to-face проводилося лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-