Справа на ₴307 мільйонів: розслідування щодо Микитася завершили

Справа на ₴307 мільйонів: розслідування щодо Микитася завершили

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у кримінальному провадженні про недобудовані військові склади Міністерства оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ.

Серед підозрюваних - народний депутат VIII скликання та його помічник, колишній перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, директор підконтрольної компанії, двоє колишніх та чинних військовослужбовців старшого та вищого офіцерського складу.

Справа кваліфікована за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Як встановило слідство, у 2018 році Міністерство оборони уклало з підконтрольними народному депутату компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів Збройних сил України на загальну суму орієнтовно 3 млрд грн. Частиною цих коштів депутат планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт.

Читайте також: Міноборони підключили до Єдиного порталу викривачів

З метою реалізації злочинного наміру народний депутат і його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ забезпечили прийняття змін до постанов Кабінету Міністрів, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

У результаті протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 312 млн грн.

Втім, будівництво об’єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а отримані кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній, підкреслили у НАБУ.

25 жовтня 2023 року НАБУ і САП повідомили учасникам злочину про підозру. У січні 2024 року їм повідомили про зміну раніше повідомленої підозри.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2023 року Микитасю і колишньому першому заступнику начальника Генерального штабу ЗСУ повідомили про підозру у заволодінні 307 млн грн при будівництві складів для боєприпасів.

6 листопада Вищий антикорупційний суд обрав Микитасю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-