Посол України у ФРН відповів на запитання української громади

Посол України у ФРН відповів на запитання української громади

Фото, відео
Укрінформ
Українців, які опинилися в Німеччині після 24 лютого 2022 року, турбує багато питань, у вирішенні яких Посольство України у ФРН може або безпосередньо допомогти або принаймні дати слушну пораду.

Відверта розмова на різні теми між послом України Олексієм Макеєвим і представниками громади відбулась у неділю вдень у добре відомому берлінцям організацією зустрічей з представниками української культури Space Meduza Bar, передає кореспондент Укрінформу.

Найбільше співвітчизників, а саме тих, хто займається волонтерством, цікавили такі питання, як лікування військових, які потрапляють у Німеччину не лише по лінії співробітництва між міністерствами оборони двох країн. Часто їм доводиться стикатися з бюрократичними бар’єрами, які важко подолати.

Дуже багато бюрократії також у питанні працевлаштування, попри обіцянки щодо спрощення як прийому на роботу, таки і визнання дипломів, насамперед, за такими спеціальностями, як медичні, педагогічні, юридичні та інші. Далеко не всі українці, маючи вищу освіту (а таких серед шукачів притулку в Німеччині 57%, 2% є кандидатами та докторами наук), готові йти працювати на некваліфіковану роботу. Питання обговорюватиметься вкотре незабаром під час зустрічі глави української дипмісії з керівництвом Міністерства праці та соціальних питань.

Читайте також: У школах Чехії поменшало українських учнів

Лунали питання психологічної допомоги дітям і можливість відкриття українських шкіл. Макеєв у цьому контексті закликав сприймати ФРН не лише як країну, яка надає захист нашим співгромадянам, але і як країну, яка надає можливість дітям вивчити мову, отримати навички, які згодом стануть у нагоді при відбудові Батьківщини.

Посол також поінформував, що наразі вирішується питання щодо визнання української мови як іноземної у всіх землях, щоб її не підміняли російською, коли йдеться, наприклад, про складання іспитів, і таке інше.

Український дім, де можна було б зустрічатися, проводити заходи - давня та «болюча» тема. Посол пожартував, що «поступово перетворюється на маклера нерухомості», адже долучився до пошуку приміщення для Українського дому, порушує це питання перед керівництвом Берліна та окремих його районів. Приміщення, втім, досі не знайдено.

Читайте також: Уряд Шотландії відмовляється від оплати житла для біженців з України

Також присутніх цікавили консульські питання, інші проблеми з оформленням документів. На них фахово відповіла керівниця консульського відділу Ірина Лисенко.

Макеєв запевнив, що обговорює з німецькими чиновниками всі без винятку питання. «Я говорю з тими в Німеччині, хто приймає рішення, часто за закритими дверима, тет-а-тет», - зазначив він.

Останніми місяцями посол здійснив 50 поїздок у різні міста та федеральні землі й переконався в солідарності німців з Україною.

Українці за кордоном, зі свого боку, можуть зробити важливий внесок в українську Перемогу, а в подальшому - у відбудову держави. Своє завдання посол бачить у тому, щоб німецька влада та суспільство підтримували Україну, зокрема, щоб влада надавала більше зброї, більше фінансової підтримки.

Макеєв акцентував також на тому, що для нього «найголовнішим завданням є зробити так, щоб усі українські шукачі притулку повернулися в Україну та взяли участь у її відбудові».

Для відносин України з Німеччиною 2023-й став гарним роком: Німеччина вийшла на друге місце у військовій підтримці України та продовжує набирати оберти; німецька зброя рятує життя українцям. Німеччина стала лідером європейської інтеграції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-