Міжнародні спостерігачі торік відвідали місця тримання військовополонених РФ близько 75 разів

Міжнародні спостерігачі торік відвідали місця тримання військовополонених РФ близько 75 разів

Укрінформ
Міжнародні спостерігачі, зокрема й від Міжнародного комітету Червоного Хреста, у 2023 році здійснили близько 75 моніторингових візитів у місця утримання російських військовополонених.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олександр Марков на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Україна неухильно дотримується вимог міжнародного гуманітарного права... Протягом 2023 року було десь 75 візитів міжнародних спостерігачів, включаючи МКЧХ і Моніторингову місію ООН з прав людини. Вони відвідували на щотижневій майже основі місця тримання російських військовополонених в Україні», - сказав Марков.

Водночас, за його словами, кількість візитів спостерігачів у місця тримання полонених на території РФ і ТОТ «невелика».

Представник Координаційного штабу наголосив, що візити - це те, на чому вони постійно наполягають у комунікації з МКЧХ.

«На жаль, ми всі бачимо, що міжнародне гуманітарне право сьогодні... не відповідає викликам, які ставить перед цим інститутом збройна агресія РФ», - констатував він.

Читайте також: Росія цинічно використовує тему полонених для ІПСО проти українського суспільства - Лубінець

Марков також зауважив, що з боку РФ були відмови забрати своїх важкопоранених і тяжкохворих бійців, які перебувають у полоні.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль закликала держави-члени ООН вимагати від російської влади надати доступ незалежним спостерігачам до всіх місць тримання під вартою та інтернування.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-