Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України - експерт

Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України - експерт

Укрінформ
Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України. Скандинавські країни, Швейцарія, Канада, Британія, США мають утворити глобальний хаб організацій з розмінування.

Про це під час міжнародної вебконференції в Укрінформі на тему: «Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори? Перспективи і проблематика протимінної діяльності» сказав голова ГО «Демайнінг Контрол» Олег Дейнека.

“Потрібно створення альянсу держав, які будуть опікуватися розмінуванням України. Скандинавські країни, Швейцарія, Канада, Британія, США мають утворити глобальний хаб організацій, які персонально будуть займатися питанням розмінування. Ці організації мають спільно утворити світовий фонд з розмінування України і всю допомогу акумулювати саме у цьому фонді”, - зазначив Дейнека.

Він зауважив, що головний офіс цього фонду має бути розташований у безпосередній близькості до центрів ухвалення рішень, якими наразі є США або Британія.

Також голова ГО «Демайнінг Контрол» наголосив, що для уникнення можливих корупційних проявів і забезпечення безперервної роботи з розмінування України має бути створений робочий офіс глобального фонду.

“Він має бути розташований у безпосередній близькості до нашої держави. Ми у своєму проєкті розглядаємо Польщу як ту країну, яка є сусідньою і дружньою до нас”, - підкреслив він.

Дейнека зауважив, що у Вроцлаві є можливості відкриття робочого офісу світового фонду з гуманітарного розмінування, головна функція якого полягає в тому, щоб укладати контракти на виконання необхідних робіт саме з українськими контрагентами.

На його переконання, це дозволило б забезпечити абсолютно прозору, контрольовану систему звітності і моніторингу за тими коштами і ресурсами, які будуть надані Україні міжнародними донорами для забезпечення гуманітарного розмінування.

Він пояснив, що ці контрагенти дозволять забезпечити різні функції: логістичні, медійної підтримки, розмінування, аналізу, співпрацю з компаніями, які виробляють обладнання для розмінування.

“Розмінування має здійснюватися не лише саперами, а й має бути забезпечено відповідним обладнанням у вигляді дронів або БпЛА, щоб саперам було видно, куди їм треба пройти і яку ділянку перевірити. Це значно прискорить процес. Також є різні види машин для розмінування без водіїв. Це також може бути профінансовано міжнародними донорами”, - сказав Дейнека.

Читайте також: Наразі 37 іноземних компаній хочуть розміновувати Україну

Як повідомляв Укрінформ, в Україні потенційно замінованими є 30% територій. Це як три площі Хорватії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-