Запуск електронного реєстру значно спростить проведення мобілізації - Сухопутні війська

Запуск електронного реєстру значно спростить проведення мобілізації - Сухопутні війська

Укрінформ
Запуск електронного реєстру військовозобов'язаних значно спростить мобілізаційні заходи в Україні.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, передає Укрінформ.

За його словами, зараз в Україні працює електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". Але на цей час він ще не синхронізований з іншими державними реєстрами.

Коли відповідний законопроєкт буде ухвалений, то в більшості випадків потреба в заходах оповіщення просто відпаде, тому що будуть синхронізовані різні існуючі бази даних.

"І ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований у Києві, але зараз працює у Львові, тому що податок з його зарплати - ПДФО - сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства будь-якої форми власності про те, що цьому громадянину необхідно з'явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов'язаний особисто доставити військовозобов'язаного до ТЦК та СП", - розповів Фітьо.

Він зазначив, що наразі електронна база, яка працює в ТЦК, лише дає змогу здійснювати заходи оповіщення громадян в будь-якій точці країни. Тобто громадянин, наприклад, з Луганська чи з Сум може отримати повістку в Одесі.

"Зараз ці дані, які були в паперовому вигляді, перенесені в електронний. І це дає можливість побачити особову справу, наприклад, в іншому ТЦК іншого регіону. Поки що синхронізації даних з іншими державними реєстрами немає. Як тільки це запрацює - усі питання з відвідуванням спортклубів, ресторанів, здійсненням оповіщення на блокпостах відразу, автоматично відпадуть", - пояснив представник Сухопутних військ.

Окрім того, за його словами, електронний реєстр спростить проведення мобілізації ресурсів - як людських, так і транспортних, і багато іншого.

"Ми зараз дуже велику кількість людських ресурсів витрачаємо саме на здійснення заходів оповіщення. І російська пропаганда теж на цій темі зробила дуже велику шкоду. В певної категорії чоловіків є якийсь страх до відвідування ТЦК та СП. Вони думають, що перша повістка - це відразу відправка на фронт. Це так вклала російська пропаганда, провівши дуже велику роботу", - зазначив Фітьо.

Читайте також: Україні потрібна мобілізація для підтримки наявної чисельності Сил оборони - Буданов

Він вкотре наголосив, що перша повістка - це означає, що треба лише з'явитися в ТЦК та СП, щоб оновити свої дані, пройти медичний огляд, а не термінова відправка на фронт.

Фітьо також зауважив, що в армії зараз затребувані всі професії, адже необхідно формувати нові бригади. Водночас у контрактників наразі є можливість самостійно обрати посаду, на якій вони проходитимуть службу. Для цього є така форма проходження військової служби як контрактна.

"Наприклад, ви зацікавилися якоюсь бригадою. Наприклад, 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила. І ви хочете бути там артилеристом. Тоді ви просто звертаєтеся в цю бригаду, отримуєте відношення на цю посаду, далі звертаєтеся у свій територіальний центр комплектування і кажете про бажання захищати Україну на контракті й служити саме в тій бригаді, підписавши контракт", - пояснив Фітьо.

Читайте також: Військові запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей - Зеленський

Як повідомлялося, існує три типи повісток, зокрема повістка для уточнення даних, яку вручають для оновлення інформації про військовозобов’язаних, повістка на проходження військово-лікарської комісії і потім мобілізаційне розпорядження, яке вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-