В Україні лише кожне десяте укриття в належному стані – експерт

В Україні лише кожне десяте укриття в належному стані – експерт

Укрінформ
В Україні лише 5,6 тисяч укриттів із понад 60 тисяч перебувають у належному стані.

Як передає Укрінформ, про це сказав директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець в ефірі Українського радіо.

"У Фонді укриттів України є 60540 укриттів. Із них близько 5600 перебувають у належному стані, тобто приблизно 10%. За тридцять років Незалежності України ця кількість зменшувалася з об'єктивних та суб’єктивних причин. За час активної фази війни вдалося відновити у всіх регіонах України укриття. Але якщо брати нормативні показники – від 1-го до 3-х м2, а для промислових споруд 0,5 м2 на одну людину в укритті – в Україні на 35-40 млн осіб має бути близько 40 млн м2 сховищ (якщо брати загалом). Другий показник – доступність: (відстань) до кожного з укриттів має бути не більше 500 м. Тож тут є ще дуже багато роботи", - наголосив він.

Водночас Перегінець відзначив, що держава достатньо багато зробила в законодавчому плані, зокрема в листопаді ухвалений Кодекс цивільного захисту, також вдосконалені державні будівельні норми стосовно захисних споруд цивільного захисту.

"Але координація – як на місцях, так і роль керівників тих чи інших підприємств, соціальних закладів освіти чи медицини – потребує ще багато роботи", – констатував він.

За його словами, в укриттях мають бути системи оповіщення, тому що люди в закритому приміщенні.

"Укриття мають бути розраховані на перебування там до 48 годин, проте крім предметів першої необхідності в них нічого немає. Відтак інформаційна складова в укритті також обов’язково має бути передбачена", наголосив експерт.

На його переконанння, мобільні укриття можуть бути альтернативою, коли немає можливості дістатися до стаціонарного. "Й вони можуть бути не лише бетонні, наші польські колеги працюють з такими пластиковими спорудами. Вони цільні та слід лише викопати котлован, поставити їх туди. Вони модульні. І це може дуже сприяти вирішенню проблеми на місцевому рівні, залежно від кількості людей в населеному пункті або локації. Це як зараз ми чекаємо на F-16, але вже бачимо, як ефективно працюють дрони. Так і невеликі захисні споруди можуть частково вирішити цю задачу", - розповів він.

Водночас Перегінець зазначив, що укриття, яке захистить від прямого потрапляння снаряда чи ракети, у цивільних не передбачено.

"На жаль, наші норми по спорудах захисту не передбачають прямого попадання, тому максимум, що треба робити, – це дотримуватися рекомендацій, які даються і державними будівельними нормами, і Кодексом цивільного захисту. Ці рекомендації мають виконуватися при ремонті чи будівельних роботах", - сказав він.

Читайте також: Німці допомогли облаштувати у Кропивницькому укриття у дитсадку і лінгафонний кабінет

Як повідомляв Укрінформ, на нараді в уряді обговорили безпеку в закладах освіти, зокрема забезпечення шкіл і садочків укриттями. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що цьогоріч уряд виділив загалом 1,5 млрд грн субвенції на ці потреби. За його словами, наступного року передбачаємо на укриття 2,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-