У Києві науковці обговорили право людини на мир

У Києві науковці обговорили право людини на мир

Відео
Укрінформ
В Укрінформі відбувся науковий брифінг на тему «Формула миру. Право людини на мир», присвячений 75-річчю від дня ухвалення Загальної декларації прав людини.

Про це повідомляє кореспондент агентства.

«Сьогодні в нас цікаві теми для обговорення насамперед пов’язані з проблемами теорії та практики реалізації Загальної декларації прав людини в умовах викликів сьогодення», — відкрив захід його модератор - професор, провідний науковий співробітник Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України Олександр Батанов.

Під час наукового брифінгу відбулися панельні дискусії на теми «Реалізація Загальної декларації прав людини в Україні: теорія і практика», «Право людини на мир: правові механізми забезпечення та захисту», «Право людини на охорону здоров’я та право людини на мир: точки дотику».

«Ухвалення Загальної декларації прав людини стала без перебільшення визначною подією в розвитку цивілізації. Уперше права людини були визнані найголовнішою цінністю людства, поважати та підтримувати які повинні усі держави світу», — зазначив академік НАПрН, директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАНУ Олександр Скрипнюк.

Він відкрив обговорення щодо теоретичного та практичного аспектів реалізації Загальної декларації прав людини в Україні.

Академік НАПрН, заступник директора Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН Наталія Оніщенко зазначила, що «забезпечити перше основне право людини - на життя - без того, що ми забезпечимо право людини на мир, сьогодні вже неможливо». Академік додала, що в Інституті держави і права імені В. М. Корецького від початку цього року займаються розробкою цієї проблематики — створюють періодику та монографії, проводять наукові конференції.

Читайте також: В Україні запустили онлайн-гід із прав людини

Викладати тему «Права людини на охорону здоров’я та права людини на мир» почала професор, завідувач кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ірина Сенюта. «Мета нашого заходу — миробудівництво. Зазирнути, як нам треба буде працювати після нашої перемоги. Це теж важливо», — наголосила вона.

Учасники брифінгу обговорили низку проблем сьогодення України: від сутності права людини на мир, доцільності його нормативного закріплення до констатації визнання його необхідною умовою реалізації усіх інших прав, зокрема права людини на охорону здоров’я, що є гарантією права на життя. Зокрема, доповідачі відзначили, що кожен має право на життя в мирі, мир є необхідною умовою реалізації права на життя, яке є основоположним, що зумовлює реалізацію всіх інших прав людини. Наголошувалося, що в усіх сферах суспільного і державного життя необхідно долучатись до виконання важливого універсального деклараційного завдання, закріпленого в Декларації про право на мир, — виховання у дусі миру шляхом участі у навчанні, проведенні досліджень, післядипломній підготовці та поширенні знань, зокрема в аспекті мирного врегулювання конфліктів. Крім того, важливим є визнання дотримання прав людини чільним чинником миру, з огляду на розуміння взаємозв’язку між ними, та врахування, що воєнний стан в Україні не може слугувати непропорційним і дискримінаційним обмеженням прав людини. На переконання доповідачів, преамбульний постулат Основного Закону України в частині прагнення розвивати і змінювати соціальну державу зумовлює необхідність забезпечення пріоритетності охорони здоров’я в діяльності держави та подолання негативних явищ у цій царині, зумовлених збройним конфліктом. Також наголошувалося на необхідності приділяти особливу увагу до прав жінок і дітей, що особливо потерпають від відсутності миру, та спектрально долучати жінок до відновлення миру в Україні.

Серед організаторів заходу - Національна академія наук України, Інститут держави і права імені В. М. Корецького, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

Спікерами були академік НАПрН України, директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України Олександр Скрипнюк; віцепрезидент UCC Ukraine Дмитро Олексієнко; професор, вчений секретар Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України Анжеліка Крусян; академік НАПрН України, заступник директора Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України Наталія Оніщенко; народний депутат України VIII скликання Сергій Висоцький; експерт з правових питань Національної освітньої платформи «Всеосвіта» Володимир Багрій; професор завідувач кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ірина Сенюта; доцент кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Христина Терешко; керуюча партнерка АО «Закон Перемоги», член Національної асоціації медіаторів України Марина Саєнко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-