РФ через родичів полонених та заручників намагається створити соціальну напругу в Україні – Лубінець

РФ через родичів полонених та заручників намагається створити соціальну напругу в Україні – Лубінець

Укрінформ
Росія намагається через родичів військовополонених та цивільних заручників створити соціальну і політичну напругу усередині нашої держави.

Про це під час брифінгу у рамках міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" заявив український омбудсмен Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"РФ, на мій погляд, станом на зараз прийняла для себе нову стратегію - не повертати практично нікого. Паралельно вони виходять на зв'язок із родичами, як цивільних заручників, так і військовополонених, і намагаються їм розказати, що вони готові повернути всіх і що насправді це Україна нібито не хоче забирати", - сказав він.

За його словами, росіяни пропонують родичам цивільних заручників і військовополонених виходити на акції протесту, перекривати дороги, блокувати адмінбудівлі тощо.

"Це зафіксовані факти, які відбуваються кожного дня. Таким чином, на мій погляд, РФ намагається через родичів військовополонених та цивільних заручників створити соціальну і політичну напругу усередині нашої держави", - зазначив Лубінець.

Читайте також: Росія готує чергову ІПСО проти керівництва України - розвідка

Він заявив, що українська влада наразі, на жаль, не знає, як це подолати.

"І станом на зараз немає інструментарію, щоб змусити росіян без їхнього бажання щось поміняти і повернути цивільних заручників і військовополонених", - констатував уповноважений ВР.

Відповідаючи на питання щодо кримських політв'язнів, він заявив, що Офіс омбудсмена займається всіма категоріями українців, яких незаконно утримують на території РФ або на ТОТ України.

Відповідаючи на питання про загибель політв'язнів Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова, Лубінець поінформував, що звернувся до міжнародних організацій із тим, щоб був зафіксований факт тортур із боку РФ щодо незаконно затриманих українців, які призвели до смерті, щоб це було окремо зазначено у звітах міжнародних організацій.

"І я звертався до російської сторони, щоб там встановили факт, чому це сталося, щоб визначили винних і щоб їх покарали, щоб у майбутньому не відбувалося подібне. Як ви розумієте, жодної відповіді з російської сторони ми не отримали", - зазначив він.

На його думку, станом на зараз єдиним інструментарієм тиску на російську сторону є ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, Лубінець заявив, що наразі у полоні РФ загалом перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-