До порталу викривачів корупції мають підключити понад 90 тисяч організацій - НАЗК

До порталу викривачів корупції мають підключити понад 90 тисяч організацій - НАЗК

Укрінформ
До Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції мають бути підключені 92 тисячі публічних організацій.

Про це сказав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков під час пресконференції «Запуск Єдиного порталу повідомлень викривачів: передовий цифровий інструмент для сприяння змінам у сфері впровадження інституту викривачів в Україні», передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі в Україні ми маємо спільно сформувати культуру викривання корупції», - наголосив голова НАЗК.

За його словами, викривачі корупції беруть на себе відповідальність за розбудову доброчесності країни, за подолання корупції.

«Українська армія, український народ веде боротьбу за нову Україну, за Україну, яка є частиною євроатлантичної спільноти, в якій корупція мінімізована, складна, незручна і майже неможлива. Досягнути цього без міцного фундаменту у вигляді культурних змін неможливо», - підкреслив посадовець.

Він зауважив, що саме Державна антикорупційна програма, котра розроблена спільно з українськими громадськими організаціями, органами влади, з міжнародними партнерами, передбачає заходи, спрямовані на розвиток культури викривання і захист викривачів.

Читайте також: НАЗК попереджає про ризик видалення з реєстру корупціонерів понад 10 тисяч осіб

Очільник НАЗК стверджує, що найпотужнішим інструментом, який має лягти в основу фундаменту культури викривання, є Єдиний портал повідомлень викривачів.

Водночас він зазначив, що портал викривачів розробляли майже три роки. Новіков поінформував, що 92 тисячі публічних організацій мають бути підключені до цього порталу. Також проєкт передбачає забезпечення анонімності повідомлень про можливі факти корупції у цих організаціях.

За його словами, до 6 вересня 2023 року в Україні не існувало жодної об'єктивної статистики про фактичну кількість заяв викривачів, а отже неможливо було будувати державну політику захисту цих осіб.

«Тепер з 6 вересня у нас такий інструмент є, і він важливий не для кількості звернень, а для якості. Для того, щоб кожен викривач був захищений, кожне повідомлення про справжній корупційний злочин мало своє вирішення у суді», - резюмував голова нацагентства.

Як повідомлялося, на Єдиному порталі повідомлень викривачів можна подати повідомлення про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-