Поляки переказали через неурядові організації на допомогу українцям понад 10 мільярдів злотих

Поляки переказали через неурядові організації на допомогу українцям понад 10 мільярдів злотих

Укрінформ
Поляки переказали через неурядові організації Республіки Польща на допомогу українцям понад 10 млрд злотих і готові надавати допомогу й надалі.

Про це заявив віцепрезидент Конфедерації неурядових ініціатив Республіки Польща Каміль Рибіковський на презентації в Укрінформі широкого звіту Спільноти асоціаційної конфедерації неурядових ініціатив Республіки Польща.

"За даними Польського економічного інституту, поляки, які переказували кошти неурядовим організаціям для допомоги українцям, передали цим шляхом понад 10 млрд злотих. Це більше, аніж на інші благодійні цілі за цілий рік. Ми готові допомагати і надалі", - сказав Рибіковський.

Як зазначалося на презентації звіту, допомогу українцям, які переїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії, надавали психолого-правові, гуманітарні, церковні, скаутські та спортивні організації.

Правову допомогу українцям у Польщі надавала низка правозахисних НУО, зокрема Координаційний центр з надання правової допомоги, Центр правової допомоги імені Галини Нєч, Асоціація правової інтервенції, Канцелярія "Żyglicka i Wspólnicy", фундація Польський міграційний форум, Польський Червоний Хрест, Фундація соціально-економічного розвитку, фундація Оцаленє.

Допомога, яку надавали українським біженцям гуманітарні організації, що діють у Польщі, оцінюється щонайменше в 440 000 000 злотих. До числа найактивніших гуманітарних організацій увійшли Польський Червоний Хрест, фундація "Польська гуманітарна акція", фундація "Польський центр міжнародної допомоги" та асоціація "Польська медична місія". Автори звіту також відзначили значну участь польських скаутських організацій у допомозі українським біженцям. Найактивнішими серед них є Союз польського харцерства, Союз харцерства Речі Посполитої та Федерація скаутства Європи.

Як зазначається у звіті, українців підтримують переважна більшість релігійних і церковних установ у Польщі, однак окремо варто відзначити внесок Caritas Польща. Загальна вартість допомоги для України, наданої Caritas Польща та дієцезійними Caritas у 2022 році, становить понад 597 700 000 злотих, поінформували автори звіту.

Читайте також: Проти будь-яких поступок України в бік Росії виступають 50% поляків

Вони також відзначили безпрецедентне об’єднання польського громадянського суспільства навколо допомоги Україні.

"Повномасштабна війна в Україні привела до безпрецедентно швидкого об’єднання польського громадянського суспільства навколо цієї трагедії та ефективної співпраці НУО з органами місцевого самоврядування та іншими сторонами для своєчасних, дієвих і скоординованих рішень у питаннях вантажної та пасажирської логістики, медичної та психологічної допомоги, співпраці з відповідними партнерами в Україні. Поляки як громадяни продемонстрували широку солідарність і готовність допомагати українцями", - резюмується у звіті.

Згідно з даними звіту, у Польщі перебувають 1,47 млн українців, з яких близько 90% - жінки та діти. Кількість активних PESEL номерів - документів, що підтверджують надання українцям тимчасового захисту в Польщі, становить 967 617. У польських освітніх закладах навчаються 180 тис. українських дітей.

Як повідомлялося, у Польщі українці більше додають у бюджет країни, ніж отримують допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-