Кіберфахівці СБУ щомісяця фіксують понад тисячу інформаційних атак на Україну

Кіберфахівці СБУ щомісяця фіксують понад тисячу інформаційних атак на Україну

Укрінформ
Щомісяця фахівці кібердепартаменту СБУ фіксують понад тисячу деструктивних інформаційних атак на українське суспільство.

Про це ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк сказав у ході міжвідомчого круглого столу “Поширення дезінформації як загроз національній безпеці: пошук ефективних засобів протидії”, що відбувся в Укрінформі.

“Ті виклики, які стоять зараз перед нашою державою, перед нашою службою і взагалі - перед нашим громадянським суспільством, вони є надзвичайно великими. Лише фахівцями кібердепартаменту Служби безпеки України фіксується понад тисячу інформаційних атак щомісяця на наше суспільство. Мета цих атак деструктивна, вона може проявлятися і як провокування тих чи інших настроїв, так і відверто сприяння порушенню чинного законодавства. І тут уже мова іде саме про експертизу, експертну і фахову роботу”, - розповів Черняк.

У цьому контексті він наголосив на консолідації зусиль експертів, якими можуть бути представників відповідних відомств, журналісти, науковці тощо.

“Зараз росіяни проводять чергову інформаційну атаку. Це можна назвати СІО (спеціальні інформаційні операції — ред.), ІПСО (інформаційно-психологічні операції — ред.)... Можна назвати пропаганду різними найменуваннями, різною термінологією, але мета в неї одна — знищити нашу державу. І та інформація, яка зараз надходить, підтверджується і розвідувальними органами Служби безпеки, свідчить про те, що лише за попередніми оцінками знову декілька мільярдів виділяється російським ворожим урядом на знищення і пропаганду насильства, пропаганду непокори, дестабілізацію суспільно-політичної ситуації”, - повідомив ректор академії СБУ.

За його словами, зараз одне з головних завдань - допомогти суспільству зрозуміти ті виклики, які перед нами стоять: “Тому що в нас немає викликів держави чи викликів державних інституцій. У нас є виклики єдині, які стоять перед нашою державою”.

Читайте також: Уряд готує комплекс заходів для протидії російським інформатакам - Шмигаль

Також Черняк наголосив на важливості уніфікації підходів до розслідування, оцінки і попередження дезінформації.

“Я впевнений у тому, що ті рекомендації, які будуть висловлені й експертами, і науковцями, і слідчими, юристами, ляжуть потім у підґрунтя для тих чи інших українських рішень”, - додав він.

Своєю чергою директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, доктор філософії в галузі права Юрій Чечіль наголосив, що поширення дезінформації на широкий загал у сучасному світі стало не лише буденністю, а й загрозою реальності, яка може заподіяти значну шкоду національній безпеці України.

“Особливістю інформаційної війни є те, що слова в ній - це теж зброя, яку використовують. Тому системну пропаганду, створену путінським режимом, слід розглядати як окремий ворожий підрозділ, що веде військову дію проти України та всього цивілізованого світу на інформаційному фронті”, - сказав Чечіль.

Читайте також: СБУ з початку повномасштабного вторгнення Росії заблокувала 76 ботоферм

Він зауважив, що не останню роль у протидії поширенню в медіапросторі дезінформації відіграє і судова експертиза: “Зокрема, експерти нашого інституту як набувачі спеціальних знань мають потужний потенціал щодо виявлення та ідентифікації ворожих пропагандистських наративів”.

Круглий стіл “Поширення дезінформації як загроз національній безпеці: пошук ефективних засобів протидії” був організований спільно Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ та Національною академією СБУ за підтримки Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-