Костін: Розслідуються 265 справ про воєнні злочини Росії проти довкілля

Костін: Розслідуються 265 справ про воєнні злочини Росії проти довкілля

Укрінформ
Наразі розслідуються 265 проваджень щодо воєнних злочинів РФ проти довкілля, 14 – за фактами екоциду.

Як передає Укрінформ, про це генеральний прокурор Андрій Костін повідомив у соцмережі X.

«6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів. Масштаби російської агресії та її згубні наслідки для довкілля вимагають глобальної відповіді», - наголосив генпрокурор.

За його словами, забруднення повітря, води та ґрунтів, знищення лісів та сільськогосподарських угідь, атаки на ядерні об’єкти – усе це воєнні злочини проти довкілля. Шкоду від них відчуватимуть люди в Україні та за її межами ще десятки років, адже довкілля не має кордонів.

Читайте також: Заяви Путіна стануть вирішальними для потенційного суду у справі геноциду - експерт

«Росія повинна понести за це відповідальність та відшкодувати усі завдані збитки. Наразі розслідується 265 проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля. 14 – за фактами екоциду», - зазначив Костін.

Як зауважив генпрокурор, це непросте завдання, адже тривалий час ця сфера не була достатньо врегульованою у міжнародному праві і багато речей Україна робить вперше.

Читайте також: Війни в Україні можна було б уникнути, якби Путіна зупинили ще в Чечні - Закаєв

«На щастя, ми не самі. І ми вдячні всім і кожному: міжнародним партнерам, українським колегам, представникам громадських організацій, які підтримують нас на цьому шляху», - заявив Костін.

Як повідомляв Укрінформ, за словами заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олени Крамаренко, для повної оцінки екологічних збитків, заподіяних Україні Росією, потрібно 20-30 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-